AlgemeenOpinie

Koester het agrarisch onderwijs

Het groene onderwijs dreigt slachtoffer te worden van zijn eigen succes. De aantallen leerlingen en studenten stijgen zo hard dat het ministerie van EZ waar dit onderwijs nog altijd onder valt, geldnood heeft.

In het wetenschappelijk onderwijs stijgt het aantal studenten rap door van 7.500 nu naar 9.100 in 2019. In het HBO gaat het aantal naar boven de 10.000. Alleen in het MBO is een daling gaande – voorbode van de algehele krimp die het onderwijs wacht in verband met de vergrijzing.

Vooral voor de middellange termijn is er dus groei. In de nieuwe begroting is daarom meer geld uitgetrokken dan in voorgaande versies. Maar dat extra budget is onvoldoende om de extra kosten van de groei te compenseren. Daarom is er per saldo komende jaren minder geld beschikbaar per leerling.

Terecht maken organisaties in de landbouwsector en het onderwijs plus politieke partijen zich hier zorgen over. Nederland wil graag innovatieland zijn. De koning roemde in zijn troonrede de agrarische sector als een van de pijlers van de economie. Deze week werd uit een internationale ranking duidelijk hoe hoog Wageningen UR wereldwijd staat aangeschreven.

In de agrosector komen innovatiekracht en kenniseconomie samen. Het is geen goed signaal om daar op te beknibbelen. Gelukkig heeft premier Rutte onder politieke druk nu toegezegd dat het groene onderwijs financieel niet anders behandeld mag worden dan het andere onderwijs. Dat is een goed signaal. En nu de vinger aan de pols houden.

Beheer
WP Admin