Commentaar

1411 x bekeken 4 reacties

Koester het agrarisch onderwijs

Het groene onderwijs dreigt slachtoffer te worden van zijn eigen succes. De aantallen leerlingen en studenten stijgen zo hard dat het ministerie van EZ waar dit onderwijs nog altijd onder valt, geldnood heeft.

In het wetenschappelijk onderwijs stijgt het aantal studenten rap door van 7.500 nu naar 9.100 in 2019. In het HBO gaat het aantal naar boven de 10.000. Alleen in het MBO is een daling gaande - voorbode van de algehele krimp die het onderwijs wacht in verband met de vergrijzing.

Vooral voor de middellange termijn is er dus groei. In de nieuwe begroting is daarom meer geld uitgetrokken dan in voorgaande versies. Maar dat extra budget is onvoldoende om de extra kosten van de groei te compenseren. Daarom is er per saldo komende jaren minder geld beschikbaar per leerling.

Terecht maken organisaties in de landbouwsector en het onderwijs plus politieke partijen zich hier zorgen over. Nederland wil graag innovatieland zijn. De koning roemde in zijn troonrede de agrarische sector als een van de pijlers van de economie. Deze week werd uit een internationale ranking duidelijk hoe hoog Wageningen UR wereldwijd staat aangeschreven.

In de agrosector komen innovatiekracht en kenniseconomie samen. Het is geen goed signaal om daar op te beknibbelen. Gelukkig heeft premier Rutte onder politieke druk nu toegezegd dat het groene onderwijs financieel niet anders behandeld mag worden dan het andere onderwijs. Dat is een goed signaal. En nu de vinger aan de pols houden.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als meer groen onderwijs betekent meer milieu-activisten of -controleurs dan mag het van mij wel wat minder. Daarnaast moet je leerlingen opleiden tot een baan en niet voor een uitkering omdat ze iets gestudeerd hebben waar geen vraag naar is. Anti-boer studies of cavia kammers hebben we niet nodig. Wel goede studies voor mensen die letterlijk de handen uit de mauwen willen steken.

 • veldzicht

  Steeds minder boeren,steeds meer hoog opgeleide controleurs om
  de boeren in de gaten te houden.

 • John*

  over 20 jaar zijn alle boeren hbo geschoold. is niets mis mee en zegt ook iets over het niveau waarop een agrarisch ondernemer in deze tijd moet presteren.

 • koestal

  steeds meer buitenlandse studenten ,die hier hun kennis opdoen en ze in concurrerende landen gebruiken

Of registreer je om te kunnen reageren.