AlgemeenOpinie

Houd Mark Rutte aan zijn woord

Lovende woorden van de premier voor de landbouw zijn niet vrijblijvend.

Terwijl de landelijke economie opkrabbelt, dalen in de landbouw de prijzen over de hele linie. Er is eigenlijk niks om vrolijk over te zijn. Aardappelen, uien, zuivel, varkensvlees, alles is lager aan de prijs dan we afgelopen tijd gewend waren. Zelfs mais is goedkoper, al is dat voor afnemers uiteraard gunstig. Al met al is de stemming precies omgekeerd aan die in andere economische sectoren. Het optimisme daar klonk duidelijk door in de begroting die het kabinet afgelopen dinsdag presenteerde. Tegen die achtergrond zijn de opstekers die de sector kreeg tijdens Prinsjesdag en de algemene politieke beschouwingen extra leuk. De eerste kwam van niemand minder dan koning Willem-Alexander. Hij sprak in de troonrede lovende woorden over de agrarische sector: ‘Met een blik op de mondiaal toonaangevende topsectoren als landbouw en voedsel (…) is er zeker reden tot optimisme’.

Premier Mark Rutte deed er tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer nog een schepje bovenop: “Ik vind het bewonderenswaardig dat de Nederlandse agrarische sector er ondanks de strenge wetgeving, die echt pittig is, in slaagt toonaangevend te zijn in deze wereld.”

Rutte had wel een zetje nodig voor hij dit zei. Dat kwam nota bene van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Zij wilde van Rutte juist het tegenovergestelde horen. Ze vroeg hem of Nederland niet eens moet ophouden met het ‘mensonterend opstapelen van varkens’, refererend aan een uitspraak die Rutte zelf ooit zou hebben gedaan. Maar de premier staat nu op het standpunt dat de regels op het gebied van milieu en dierenwelzijn streng genoeg zijn.

Zo’n uitspraak is niet vrijblijvend. Het is zaak de premier en zijn kabinet hieraan te houden als het op uitvoering aankomt van een aantal belangrijke en zware maatregelen. Denk aan het mestbeleid dat in uitvoering is en het ammoniakbeleid (PAS), dat in de steigers staat.

Geweldig, zo’n opsteker. Laat het niet bij loze woorden blijven.

Beheer
WP Admin