AlgemeenOpinie

Hou de wietmaffia buiten de maisvelden

Tussen de dit jaar uitzonderlijk weelderige mais groeit op veel plekken een kostbaar gewas: wiet.

Om begrijpelijke reden houdt het LEI geen cijfers bij over arealen en opbrengsten, maar dat het een lucratieve teelt is, is zeker. Al dan niet met medeweten van de boer vervangen onderwereldfiguren mais door hennep. Het is een miljoenenbusiness.

In Limburg loopt al 8 jaar een speciale campagne om dit probleem tegen te gaan. De politie controleert tegen oogsttijd intensief vanaf de grond en vanuit de lucht. Gevonden wietplanten worden vernietigd. Deze intensieve aanpak heeft succes. Er worden nu veel minder wietplanten gevonden dan bij de start in 2006. Het verschil met de situatie in Noord-Brabant, waar deze campagne niet loopt, is opmerkelijk. Eén helikoptervlucht boven Brabant bracht meer wiet aan het licht dan acht vluchten boven Limburg.

Bestrijding van de wietteelt en andere drugscriminaliteit in het buitengebied is nodig. Boeren zijn geen drugsproducent en moeten dat ook niet worden. Wie zwicht voor de verleiding van snelle winst, loopt grote kans meegezogen te worden in de criminaliteit. Het is van groot belang te voorkomen dat de onderwereld infiltreert in het gewone bedrijfsleven. De ervaringen in Limburg tonen dat een intensieve aanpak van drugsteelt effectief is. Het is een voorbeeld dat navolging verdient.

Beheer
WP Admin