AlgemeenOpinie

Het gat van de productschappen

De vervelende gevolgen van het afschaffen van de productschappen worden steeds beter zichtbaar.

Louise Fresco, die vaststelt dat Wageningen UR nu €20 miljoen aan onderzoeksgeld misloopt, zei het met gevoel voor understatement zo: ‘de gevolgen van dit besluit zijn niet goed doordacht’.

Nu hoeven we met de WUR geen medelijden te hebben. Dit instituut redt zich ook zonder productschapsgeld prima. Anders is het met een aantal voor de agrarische sector belangrijke collectieve zaken. Enkele cruciale maatregelen die niet mogen verdwijnen, worden overgeheveld naar Economische Zaken. Maar het ministerie slaagt er om bureaucratische redenen niet in om ze goed en op tijd uit te voeren, blijkt nu. Een slechte zaak.

Een ervan is het systeem van de spuitkeuring. Akkerbouwers en anderen die gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, moeten hun machines aantoonbaar goed onderhouden. In ruil hoeven ze lege verpakkingen van gebruikte middelen niet als chemisch afval af te voeren.

Een andere, voor de sector nog belangrijker kwestie is het verlenen van exportcertificaten voor aardappelen en aardappelproducten naar landen buiten de EU. Ook hier slaagt het ministerie er niet in om de boel op orde te krijgen. Met mogelijk zeer nadelige gevolgen voor de afzet van akkerbouwproducten in het buitenland.

Zo worden de minnen van de opheffing van de schappen al snel groter dan de plussen.

Beheer
WP Admin