Commentaar

1207 x bekeken 9 reacties

Het gat van de productschappen

De vervelende gevolgen van het afschaffen van de productschappen worden steeds beter zichtbaar.

Louise Fresco, die vaststelt dat Wageningen UR nu €20 miljoen aan onderzoeksgeld misloopt, zei het met gevoel voor understatement zo: 'de gevolgen van dit besluit zijn niet goed doordacht'.

Nu hoeven we met de WUR geen medelijden te hebben. Dit instituut redt zich ook zonder productschapsgeld prima. Anders is het met een aantal voor de agrarische sector belangrijke collectieve zaken. Enkele cruciale maatregelen die niet mogen verdwijnen, worden overgeheveld naar Economische Zaken. Maar het ministerie slaagt er om bureaucratische redenen niet in om ze goed en op tijd uit te voeren, blijkt nu. Een slechte zaak.

Een ervan is het systeem van de spuitkeuring. Akkerbouwers en anderen die gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, moeten hun machines aantoonbaar goed onderhouden. In ruil hoeven ze lege verpakkingen van gebruikte middelen niet als chemisch afval af te voeren.

Een andere, voor de sector nog belangrijker kwestie is het verlenen van exportcertificaten voor aardappelen en aardappelproducten naar landen buiten de EU. Ook hier slaagt het ministerie er niet in om de boel op orde te krijgen. Met mogelijk zeer nadelige gevolgen voor de afzet van akkerbouwproducten in het buitenland.

Zo worden de minnen van de opheffing van de schappen al snel groter dan de plussen.

Laatste reacties

 • somporn

  Blijkt maar weer dat de ambtenaren alleen maar liggen te slapen of hun kop in het zand steken.Het einde van de welvaart wordt door dit soort mensen ingeluid.

 • w v gemert

  De nadelen zijn van tijdelijke aart, de voordelen zijn blijvend.

 • Mozes

  Wat zijn die voordelen @w v gemert?

 • schoenmakers1

  wat zijn de nadelen mozes#3
  ik kan er nog niet een bedenken

 • Mozes

  @schoenmakers, Johan Oppewal heeft er toch al een paar genoemd. Iedereen kan toch zien dat het zonder productschappen moeilijk is om sectoraal beleid uitgevoerd te krijgen.

 • schoenmakers1

  nou mozes, ik kan geen enkele reden vinden waarvan ik vind dat een zo duur productschap nodig is, ik ben zelfspuiter en aardappelteler om dat al vast mee te geven

 • Mozes

  @schoenmakers, als alles wat tot nu toe door de productschappen geregeld werd door de overheid geregeld moet worden wat gaat het dan kosten? Welke garantie heb jij dat het goedkoper wordt?

 • Khalid en zijn maten

  @ Mozes,de IKB-psb certificering die voorheen door PVE werd uitgevoerd is al duurder geworden , want de regeling moet nu door de aangesloten IKB-psb bedrijven 'gedragen' worden.

 • piethermus1

  Het afschaffen van die schappen is politiek bepaald, door het dedain wat de landelijke politiek partijen hebben m.b.t. landbouw. De drang om iets goeds de grond in te trappen is bij sommigen kwaadwillende onbenullen in de samenleving aanwezig. Dat is een menselijk trekje wat je bij sommigen nu eenmaal ziet en zijn uitwerking blijkbaar heeft in politiek, media en ambtelijk apparaat. Het afschaffen van die schappen; Er spreekt een heleboel maatschappelijke en politiek domheid uit.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.