Redactieblog

2024 x bekeken 8 reacties

Gevaarlijke bewegingen in Den Haag

We waren een beetje bang dat staatssecretaris Dijksma van de PvdA de landbouw beschaafd, maar doeltreffend de nek zou omdraaien. Dat kwam door het programma van haar partij en de lieden die het woord voerden.

We moeten deemoedig het hoofd buigen en toegeven dat we het verkeerd hebben gezien. Het gevaar komt niet van Dijksma en haar partij, maar van het CDA en D66. Die presenteerden los van elkaar een soort doodvonnis voor de thans gangbare landbouw.

Eerst schoot Buma, fractieleider van het CDA, met losse flodders. Hij poneerde de stelling dat in het kader van de spanningen in de wereld wij zelfvoorzienend moeten worden. Op gebied van de energie, maar vooral ook bij landbouw. Produceren voor eigen markt dus.

Wat een onzin. Wij produceren nu al veel meer dan we kunnen consumeren. Daarvan wordt meer dan de helft geëxporteerd. Buma pleit dus voor een kaalslag in de landbouw en de aanverwante industrie. Dat kost duizenden banen. Niet alleen ondernemers, maar ook werknemers verliezen hun werk. Buma kan dit niet anders dan in een vlaag van verstandsverbijstering hebben geschreven. In ieder geval niet namens de achterban. Niet voor niets noemde minister Kamp het een onbegrijpelijk verhaal.

Dan Gerard Schouw, Tweede Kamerlid van D66. Die wil naar een nieuwe ecologische landbouw. In 2025 moet een grondgebonden productie zijn gerealiseerd, waarbij de dieren hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Dus de koeien in de wei, de varkens wroetend in de modder, het geheel gestoffeerd met vrolijk kakelende kippen. Het beeld van misschien wel honderd jaar geleden.

Hoe kunnen de boeren dan een inkomen verdienen? Hoe kunnen de grenzen worden afgeschermd in een wereld met open grenzen? Dat vertelt hij er niet bij. Ook een onzinverhaal dus.

Dan is Jesse Klaver van Groenlinks eerlijker. Die wil de landbouw inkrimpen, vooral vanwege gezondheidsrisico's. Maar hij vertelt er eerlijk bij dat bij dat hij niet weet hoe het te realiseren.

Kortom, gevaarlijke ideeën in Den Haag. Is het dan toch zo dat Marianne Thieme heeft gezaaid en nu kan oogsten? Gelukkig hebben we Staatsecretaris Dijksma nog, die de rug recht houdt.

Laatste reacties

 • koestal

  Buma moet even met Annie Schreier praten ,die kan hem misschien weer op andere gedachten brengen

 • Mozes

  Annie Schreijer was positief over het verhaal van Sybrand Buma, dus daar hoef je het ook niet van te verwachten.

 • veldzicht

  Als het C.D.A.ook al niet meer deugt,bij welke partij moet je dan zijn als boer.voorlopig blijf ik er nog maar bij, ik weet tenminste geen betere.

 • j.verstraten1

  Vergaderboer wordt schijnbaar betaald per blog, inhoud doet er niet toe. Als hij zich wat had verdiept in de brief van Buma en de in dat kader ook de brief en uitspraken van Jacco Geurts had betrokken ipv net zoals Kamp ea. achter reacties van reagerende krantenjournaille aan te lopen........
  Dijksma heeft de derogatie laten verkrachten door Brussel ( alhoewel ze zelf erg trots is op het resultaat) en de 4 dagen eis heeft bij haar behalve wat schijnvertoningen ook geen schijn van kans gehad. Nu komt haar partij weer met de discussie rondom dikbilfokkerij, en straks zetten ze het onthoornen natuurlijk ook weer eens op de agenda. Het gedoe rondom de geboortekrik alweer vergeten vergaderboer? Van een blogger mag ik toch tenminste verwachten dat het verhaal enig hout snijd, maar het geheugen van vergaderboer is wel van erg hoog korte termijngehalte.

 • j.verstraten1

  Nog even toevoegen: terwijl de deense minister van landbouw ook opkomt voor de intensieve veehouderij in de crises rondom de Oekraïne houdt Sharron stug vol dat dit daar niets mee te maken heeft.
  De pluimveehouderij die zwaar gebukt gaat onder de oa. de import van batterei eieren stuurt ze ook gewoon naar de bank ( waar ze niks meer krijgen) Dankjewel Dijksma. Gelukkig heb ik melkkoeien, daar lijkt nog enig draagvlak voor te zijn maar er wordt m.i. wel degelijk 'klasse' politiek bedreven.

 • joannes

  Ik zou aan de conclusie een paar woorden toevoegen: Kortom, TE gevaarlijke ideeën in Den Haag. Is het dan toch zo dat Marianne Thieme heeft gezaaid en nu kan oogsten? ONGelukkig hebben we Staatsecretaris Dijksma nog, die de rug NIET recht KAN houdEN.

 • gerjan slingenbergh

  Als vergaderboer elke dag een stukje schrijft kan hij misschien volgend een nieuwe trekker kopen.

 • Sjaak

  Vandaag schreef Vergaderboer zelfs twee blogs. Eentje heeft hij laten verwijderen, toen daar een gepaste reaktie op kwam....

  Over een rechte rug gesproken....;)

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.