AlgemeenOpinie

Frontale aanval Fonterra op FrieslandCampina

“Even het geheugen opfrissen”, zegt Hanna. “Waarom waren we blij met de fusie tussen Friesland en Campina? Juist, omdat ze elkaar dan niet meer beconcurreerden bij de supermarktinkopers, maar er een macht tegen konden vormen.”

Wat gebeurde er echter? Na de komst van FrieslandCampina ontstond er geen machtsblok, maar ruimte voor andere internationale spelers op de Nederlandse markt, zoals het Deense Arla en Fonterra uit Nieuw-Zeeland. Vooral de laatste zet woorden om in daden, samen met A-ware, vroeger partner van FrieslandCampina. Topman Spierings van Fonterra steekt dat niet onder stoelen en banken. “Hij lijkt wel op oorlogspad tegen zijn vroegere werkgever FrieslandCampina”, meent Hanna.

Ik schrok ook van de ferme taal van Spierings. Hij begint een opmars in China met deelname in een Chinese producent van babyvoeding. Daar verwacht hij veel van. Hij wordt er een directe concurrent van FrieslandCampina, die in China goed geld verdient. Onze uitstekende melkprijs komt niet uit Nederland en de Europese landen, maar uit het verre Oosten. Ook uit het steeds rijker wordende China.

Daar gooit Fonterra nu roet in het eten. Net als in Nederland. Een grote kaasfabriek van A-ware in Heerenveen, samen met het ingrediëntenbedrijf van Fonterra, is de luis in de pels in Europa en andere exportbestemmingen. In het verre Oosten is Fonterra actief op haar eigen basis en straks ook in China. Een geduchte concurrent dus voor FrieslandCampina.

“Die Spierings haalt zijn gram. Hij kiest voor de frontale aanval”, zegt Hanna beslist.” Hij kon niet de topman worden bij FrieslandCampina en dus vertrok hij. Fonterra wilde hem wel als eerste man en dat voelen we nu. Hij is strategisch bezig in Nederland en Nieuw-Zeeland. Met alle landen daaromheen. Hetzelfde wat FrieslandCampina doet. Hollandse boeren kunnen zelfs aandelen kopen in Fonterra. We hebben er dus een grote concurrent bij gekregen en zijn wat marktmacht betreft terug bij af. Of liever nog verder van huis dan voor de fusie”.

Beheer
WP Admin