AlgemeenOpinie

Fosfaat splijt Noord en Zuid

Opnieuw laat het mestdossier van zich horen. Even geen ammoniak in relatie tot uitbreidingsvergunningen, dat jaagt boeren en provincies al in de gordijnen door naïviteit van gedeputeerden.

Nu is het fosfaat dat de agenda bepaalt: de marge die er nu nog is en naar welk beleid we toe gaan wanneer we door het plafond gaan. De 6 miljoen kilo die we nog verwijderd zijn van de overschrijding mag naar de veehouderij, daar is in dierhoudend Nederland geen discussie over. Varkens en kippen komen er niet aan te pas. Waaraan niet moet je mij niet vragen. Tussen de zuivelbestuurders en de LTO’ers is het dikke bonje. De ene groep wil de 6 miljoen kilo doen toekomen aan weidende koeboeren en de anderen willen een meer generieke toewijzing.

In oktober is er een extra vergadering van de Tweede Kamer over deze problematiek en mevrouw Dijksma wil er uit komen. Wanneer er geen besluit komt, gaat haar referentie teldatum van 23 januari 2013 het niet halen en zij is daar wel op gebrand. Zuidelijke boeren verzamelen de laatste tijd al extra vee voor het geval de referentie in 2014 komt te liggen. Hadden onze zuidelijke collega’s al de hoogste melkintensiteit per hectare voor 2013, doen ze er voor het eventuele 2014  nog een veewagen vol bovenop. Ja, vrijheid in ondernemerschap noemen we dat.

De noordelijke boer kocht in die tussentijd een aantal hectares erbij en ging een nieuwe stal bouwen, die na 2015 gevuld zou worden. Nu van die grondgebondenheid niets overblijft, gaat die vlieger voor de noordelijke boer niet op. Het collectief erop wijzen dat er een inspanningsverplichting is, werkt niet; dat geldt voor de buurman.

Het uur U komt dichterbij; melkquotum eraf, fosfaatregulering doet zijn entree. Het dierrijke derogatie bedreigende Zuiden trekt aan het langste eind.

Edoch, voor alle boeren gaat gelden dat fosfaatreductie in voer, minder jongvee en fors hogere productie en mestbewerking soelaas bieden voor de 15 tot 20 procent meer melk die we toch willen melken.

Het wordt nog een hete nazomer!

Beheer
WP Admin