Redactieblog

2912 x bekeken 13 reacties

Even niet investeren

Hans wil, nu de nieuwe stal volloopt met koeien, meteen ook een moderne mengwagen en een trekker kopen. Daar voelt Hanna niets voor.

"Je moet het dak vervangen als de zon schijnt", zegt ze. "Het gaat in de veehouderij echter regenen. Dan moet je even niet investeren. We hebben voorlopig genoeg aan de nieuwe stal. We kunnen beter aflossen dan nog meer schuld maken."

"De melkprijs wordt wel wat lager, maar blijft hoog", werpt Hans tegen."Dat zeggen alle voorspellers die er voor geleerd hebben. Zoals Cees 't Hart van FrieslandCampina. Even een dip volgend jaar als de quotering verdwijnt en daarna stijgt de prijs weer door de toenemende behoefte in de wereld."

Ik twijfel, maar ben het in mijn hart met Hanna eens. We kunnen best zonder die mengwagen en de trekker. En de schuld bij de bank heb ik ook liever wat lager. Bovendien is het maar de vraag of de melkprijs de komende jaren op peil blijft. Niet alleen het vervallen van de superheffing, maar ook de onrust in de wereld, zoals de Russische boycot, kan roet in het eten gooien. Dat zeg ik ook tegen Hans.

"Dus jij vindt dat wij geen nieuwe stal hadden moeten bouwen"? vraagt hij geniepig. "Natuurlijk wel", antwoord ik. "We hebben op tijd kunnen bouwen, we hebben langjarig een lage rente en de bouwsom was door de concurrentie relatief laag. Door de goede jaren kunnen we aflossen. Voor een gezonde toekomst konden we niet zonder die nieuwe stal. Maar we kunnen wel zonder nieuwe werktuigen. En in ben het eens met je moeder dat we beter verder versneld kunnen aflossen". "Je raadt dus boeren, die nog geen stal hebben gebouwd, maar dat wel van plan zijn, aan om voorlopig niet te bouwen ", zegt Hans uitdagend.

Voor ik wat kan zeggen knikt Hanna:"Inderdaad. Die hebben hun kans voorbij laten gaan. Een onzekere tijd moet je niet benutten met investeren, maar met aflossen. Anders neem je te veel risico".

"Een conservatief geluid", zegt Hans. "Nee, verstandig", help ik Hanna, die me dankbaar aankijkt. Aan Hans z'n gezicht zie ik dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd.

Laatste reacties

 • koestal

  veel boeren mogen niet meer investeren doordat ze geen vergunning meer kunnen krijgen door de nieuwe ammoniakregels ,veel bedrijven zitten op slot !

 • evert.uitslag1

  Ik neem aan dat Hans kan rekenen.
  Gewoon een kwestie van een kosten-batenanalyse maken.

 • agratax2

  Ik krijg de indruk dat Hans graag zou zien dat de melkplas nog groter wordt, doordat zijn collega's ook gaan bouwen en uitbreiden. Denkt hij nu echt dat zijn kostprijs daalt als anderen gaan uitbreiden? Ik denk dat uitbreiden van de veestapel eerder zijn opbrengstprijs zal doen dalen, omdat het verschil tussen te kort en te veel aan melk heel dicht bij elkaar ligt.

 • Sjaak

  Tja, Vergaderboer schrijft blogs als een jojo....

  Nog geen 2 maanden geleden schreef hij hier een blog over 'Groeien moet' met als argument dat het toen een gunstige tijd was om te investeren en nu is dat in omgeslagen naar een ongunstig investeringsklimaat. Of dat een dergelijke investering als nieuwbouw in één jaar hoog-conjunctuur verantwoord gefinancierd kan worden.......?! Wat een verstand!

  Een investering als nieuwbouw wordt altijd bekeken over een termijn van 20 jaar en als het er dit jaar niet van komt, kan het volgend jaar ook nog...
  Daarbij wordt dan ook nog altijd bekeken of er genoeg ruimte is voor vervangingsinvestering, want anders is die stalbouw al onverantwoord!
  Aangezien Hans dat van plan is met het vervangen van de 'voertrein', zou dat inderdaad geen probleem moeten zijn.
  Echter, als iets niet vervangen hoeft te worden is het natuurlijk onzin!

  Verder verwondert het me een beetje, dat uitgesproken Hans met dat voorstel komt, want die heeft toch zoveel ervaring in Amerika....?;)
  Hij zou als geen ander moeten weten, dat onzin niet loont en natuurlijk kan hij zijn investeringsdrift ook nog steeds daar uitvieren....;)

  Op naar de volgende jojo!:)

 • farmerbn

  'Groeien moet' betekent voor mij dat de omzet groter wordt en niet de trekker. Een (volle) grotere stal is groeien voor veehouders. Bij loonwerkers is dat weer anders want als die een grotere trekker kopen kunnen ze meer werk verzetten en dus een grotere factuur sturen. Dat is bij hen groeien. Ben het ook eens met de opmerking dat melkveehouders die straks willen groeien te laat zijn. Boeren die snel reageren op (komende) veranderingen zijn goed af. Dat was bij het begin van de superheffing en nu dus weer.

 • landboer

  Vraag mij af waarom deze tijd zoveel onzekerder is.....

 • j.verstraten1

  vraag me af waarom een blog 2x plaatsen

 • W Geverink

  Of een bedrijf wel of niet overleefd heeft niet zo zeer te maken met de afgeleverde hoeveelheid melk maar met de kostprijs en de hoeveelheid eigen vermogen (buffer). Hans zou dat als beste moeten weten want hij heeft de afgelopen 10 jaar in Texas van dichtbij aangezien hoe alle nieuwe nederlanders met hun op de nederlandse manier opgezette melkveehouderijen failiet gingen.

 • pieter p

  Even een dip volgend jaar als de quotering verdwijnt en daarna stijgt de prijs weer door de toenemende behoefte in de wereld.'
  Pffff als het qwotum verdwijnt daardoor meer vraag komt, ja ja!!!!!

 • Mozes

  @Sjaak #4 , Vergaderboer is niet aangesteld om een consistente mening te verkondigen. Hij heeft hier bij Boerderij.nl de taak discussie uit te lokken. Dus hij schrijft over hetzelfde onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. Ook gebruikt hij in zijn blogs vaak Hanna om verschillende visies naar voren te brengen en daarmee lezers aan te zetten tot discussie.

 • Kobonde

  Hij is geen boer en zijn zoon is nooit in USA geweest het is
  allemaal fiktie.

 • John*

  investeren als het slecht gaat en oogsten als het goed gaat. Je kan beter je nieuwe aanschaf optimaliseren in een slechte periode zodat je alles goed hebt draaien als er weer een piek aan komt. Zeker met een groeistrategie is dit al vaak met succes toegepast. En als de investering een lagere kostprijs oplevert waarmee je uiteindelijk extra af kan lossen waarom niet dan? Zeker als je een stal hebt gebouwd gebouwd voor de komende 20 jaar. Een voertrein gaat max 10 jaar mee. En lijkt me dan ook een verantwoorde investering ook al komt er een mindere periode aan.

 • Ferm

  @Mozes, voor wie en wat vergaderboer schrijft blijft onduidelijk. Hij zet zeker tot discussie aan, maar volgens mij is de hoofdreden waarom hij stukjes schrijft om boeren een zekere richting op te sturen. 'Toevallig' wel vaak de LTO en FC richting.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.