Commentaar

1540 x bekeken 1 reactie

Enorme uitdaging voor Ingrid Jansen

De varkensprijzen zijn in 13 jaar niet zo snel gedaald als nu. Deze krant bracht dit nieuws gister groot op de voorpagina. In dezelfde krant een groot interview met Ingrid Jansen. De kersverse voorzitster van de NVV licht daarin toe hoe zij de varkenshouderij weer op de rit wil krijgen. De timing kon niet beter.

Of niet beroerder. Want het is geen kleine uitdaging die deze energieke nieuwe voorvrouw aangaat. De varkenshouderij ligt nog net niet op zijn rug. Er zijn problemen bij de grootste slachterij, er is grote maatschappelijke druk, boeren ondergaan een constant mediabombardement van de dierwelzijnsbeweging dat ze fout bezig zijn en nu kelderen de prijzen ook nog. Een van de oorzaken daarvan is overigens een gestaag afnemende consumptie van varkensvlees - ook al geen opwekkend teken.

En daar wil Jansen verandering in brengen. Onder meer door het Nederlandse varken te promoten. Ze wil ook varkenshouders bewegen meer naar buiten te treden. Ze verwacht veel van pr dus. Te veel misschien? Er zijn veel redenen te bedenken om cynisch te doen over de kans van slagen van Jansens visie. Maar dit enthousiasme verdient een positief ontvangst. Sommige zaken hebben varkenshouders wél zelf in de hand, zoals het eigen aandeel in een dialoog met de burgerij. Ook lijkt de speelruimte op de markt van de nieuwe producentenorganisatie in oprichting groter dan eerder gedacht. En nu er amper meer verschil is te zien tussen NVV en LTO, is de kans op eensgezindheid in de sector en de mogelijkheden die dat biedt groter dan ooit.

Eén reactie

  • joannes

    De sympathie, en respect, is aan het groeien begrijp ik uit je blog! Die slag is dus al gewonnen! Een jaar terug waren de prijzen en consumptie nog niet zo laag maar stond de sympatie en respect graadmeter op het vriespunt! Laten we hopen dat het keerpunt achter de rug is!

Of registreer je om te kunnen reageren.