Commentaar

2165 x bekeken

Een mooie oogst moet wél geld opleveren

Oogst 2014: uitpuilende kuilbulten en volle aardappelschuren, maar lege portemonnees.

Hoewel er nog volop snijmais wordt gehakseld en rooiers te zien zijn op de bietenper-celen, is de oogst zelden zo vroeg en vlot op gang gekomen. Bijna een maand vroeger dan normaal. De hakselaars en bietenrooiers verstouwen dit jaar bovendien uitzonderlijk hoge opbrengsten. De ruwvoerkuilen puilen uit over de kuilplaten bij de veehouders. Zo ook bij veehouder Han Kolenbrander in Hengelo (Gld.). “Ik heb wel zes snedes van mijn grasland gehaald”, vertelt hij enthousiast in een oogstvideoverslag op de Boerderij-website.

Ook de overige akkerbouwgewassen, met name aardappelen, noteren gemiddelde tot goede opbrengsten na het lange en warme groeiseizoen van 2014. Al viel er hier en daar tijdens de zomer rampzalig veel regen, met boerenverdriet als gevolg, over het algemeen was er zon in overvloed, voldoende water en komen er dus tonnen goede 
gewassen van het land.

Hoge kilo-opbrengsten zijn mooi, maar iedereen die bij de oogst betrokken is zal zich uiteindelijk afvragen wat het werk financieel oplevert. ‘Twee financieel zeer goede akkerbouwjaren op een rij, kom daar nog eens om’, sprak ik vorig jaar nog uit op deze plek. Maar van zo’n euforische stemming is dit jaar geen sprake. Veel kilo’s oogsten betekent in de regel dat de prijzen laag zijn en de financiële opbrengst dus tegenvalt. Dat is pijnlijk voor wie met ziel en zaligheid de teelten tot wasdom heeft gebracht, tegelijk is het ook een keihard gegeven in de vrije teelten.
Anders is de situatie bij melkveehouders. Moesten velen vorig jaar relatief duur voer bijkopen, het komende jaar zullen de voerkosten per kilo melk fors lager uitpakken. Echter, niet alleen staan wereldwijd de graanprijzen onder druk, experts zijn ook somber over de vooruitzichten voor de melkprijzen. Het wordt voor veel boeren spannend hoe diep en lang de prijscrisis zal zijn.

 

Geert Hekkert, hoofdredacteur

 

Lees meer over de oogst van 2014

Of registreer je om te kunnen reageren.