AlgemeenOpinie

Zuivelsysteem Canada ontploft

“Het Canadese systeem van productiebeheersing in de zuivelsector staat op springen”, constateert Hanna. “Het uitgelekte rapport over vrij handelsverkeer tussen en Europa en Canada wordt voor de boeren daar een nachtmerrie genoemd. Dat krijg je als je denkt dat je op een eiland woont in een wereld met open grenzen.”

Het door de Dutch Dairymen Board(DDB) en de Melkveehouders Vakbond (NMV) bejubelde systeem wordt nu een blok aan het been. De melkprijzen in Canada worden via een quoteringssysteem kunstmatig hoog gehouden. Door het vrije handelsverkeer lukt dat straks niet meer. Kaas kan dan voor veel lagere prijzen worden geëxporteerd naar Canada. Ook Nederlandse kaas. Daar moet de kaasproducent in Canada mee concurreren.

Dat heeft invloed op de melkprijzen in Canada. Nu gun ik de veehouders in Canada graag een prima melkprijs, maar het gaat mij om het systeem. DDB en NMV gebruikten dat als voorbeeld voor Europa. Het Canadese systeem zou de oplossing zijn voor het afschaffen van de melkquotering hier. Welnu, vergeet het maar. In 2016 treedt het vrije handelsverkeer in werking. Dat is veel te kort dag voor de Canadese boeren om zich in te stellen op een lagere opbrengst.

“Ik moet nog zien of het doorgaat”, sombert Hans. “De boeren in Canada hebben nog behoorlijk wat macht. De tien provincies van Canada moeten het verdrag nog goedkeuren en ook de 28 lidstaten van de Europese Unie moeten het nog ratificeren. Er kan zomaar een kink in de kabel komen”.

Daar ben ik niet bang voor. Er zijn zoveel grenzen opengegaan, daar komt deze zeker ook bij. Vooral omdat het wordt gezien als proeftuin voor een veel groter handelsakkoord, dat met de Verenigde Staten: Trans-Atlantisch Handels en Investeringspartnerschap. Nu de banden met het Oostblok verzwakken, zijn de westerse partners weer meer op elkaar aangewezen. Een gezamenlijke vijand maakt vrienden.

“En ik vindt dat Sieta van Keimpema van DDB moet toegeven dat ze mis zat met haar pleidooi voor het Canadese systeem voor productiebeheersing. Dat zou haar sieren”, sluit Hanna af.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin