AlgemeenOpinie

Vrienden als Wakker Dier

“Nu hoor je Hans Huijbers niet”, zegt Hanna boos. “Hij vond Wakker Dier de meest betrouwbare partner die er was. Welnu, Wakker Dier valt nu de gehele veehouderij in de rug aan. Een wolf in schaapskleren”.

Het loopt inderdaad de spuitgaten uit. Wakker Dier heeft zich actief gemengd in de discussie over wel of geen maatregelen om de gevolgen van de Russische boycot voor de veehouderij te verlichten. Hun standpunt is duidelijk: geen enkele vorm van steun. Het is ondernemersrisico. Het is de keus van boeren om grote bedrijven te hebben en veel te exporteren. Als die export dan wegvalt, is dat eigen schuld, dikke bult. Althans volgens Wakker Dier.

“Ze dringen bij staatssecretaris Dijksma aan op productiebeperking en willen terug naar kleinere bedrijven”, schudt Hanna haar hoofd. “Net alsof de consument meer wil betalen als het vlees van een klein bedrijf komt. Onzin. Die koopt op prijs. Kijk maar naar de biologische sector. Groeit wel, maar met een paar procent blijft het een hele kleine markt. Terwijl er al tientallen jaren wordt gezegd dat biologisch de toekomst heeft. De praktijk wijst echter anders uit.”

Vraag blijft natuurlijk of een vijand als Wakker Dier tegelijk je vriend kan zijn. Volgens Huijbers dus wel. Volgens mij niet. Na de openlijke vriendschapsverklaring van Huijbers aan Wakker Dier is er niets verbeterd. Sterker nog, Wakker Dier is zo mogelijk nog feller geworden. Kijk naar de wijze waarop ze de plofkip van Albert Heijn presenteert. Zulke vrienden zul je maar hebben. Dan heb je geen vijanden nodig. Dat zou Hans Huijbers zo langzamerhand ook moeten inzien.

“Ik vind het trouwens toch walgelijk hoe organisaties de boycotellende aangrijpen om hun gelijk te bevestigen,” zegt Hanna. “Wakker Dier doet het, maar ook Dutch Dairyman Board. Voorzitter Sieta van Keimpema vond het nodig om de LTO nog weer eens een duw te geven. Die hadden in Brussel niet gezorgd voor crisismaatregelen, die nu nodig zijn. Ja, dat kun je achteraf gemakkelijk roepen als je nooit aan tafel zit. Dan heb je altijd gelijk”.

Beheer
WP Admin