AlgemeenOpinie

Verborgen dieren in voedsel

Het moet gezegd, de consumentenorganisatie foodwatch brengt het beeldend: varkenshaar in brood, vis in vruchtensap.

Hoe duidelijker kun je een campagne starten voor strengere etiketteringsregels. Een campagne bovendien die spreekt over ‘verborgen dieren’ in producten. foodwatch roept mensen op in een email aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid een betere etikettering te bepleiten.

Op het eerste oog is er niks mis met het pleidooi. De consument heeft het recht om te weten wat hij eet. Voor sommige religieuze groeperingen gelden strikte regels. Vegetariërs laten vlees bewust liggen. Feit is dat al heel erg veel bekend is over de ingrediënten. De informatie verdringt zich nu al op het etiket. Voor veel consumenten zijn de termen ingewikkeld. De E-nummers zeggen ook niet altijd wat. Maar diegene die zich erin verdiept, kan via internet een keur aan informatie vergaren. De vraag is hoe ver je moet gaan om het ‘verborgen dier’ te benoemen. Moet elke molecuul worden geduid? Soms is de aantijging ronduit naïef, zoals het stremsel voor kaasproductie. Ja, dat komt uit kalveren. Maar dat is nu net het unieke aan kaas.

Een duiding tot drie cijfers achter de komma én controle daarop kost veel tijd, mankracht en dus geld. Er zijn belangrijkere zaken rondom voedsel, zoals veiligheid en kwaliteit. Bovendien heeft Europa net een ingewikkeld herzieningstraject rondom etiketten achter de rug. Het is onzinnig om in Nederland nu een eigen koers te varen. foodwatch zou ook dat verhaal moeten vertellen.

Beheer
WP Admin