Commentaar

1761 x bekeken 8 reacties

Verborgen dieren in voedsel

Het moet gezegd, de consumentenorganisatie foodwatch brengt het beeldend: varkenshaar in brood, vis in vruchtensap.

Hoe duidelijker kun je een campagne starten voor strengere etiketteringsregels. Een campagne bovendien die spreekt over 'verborgen dieren' in producten. foodwatch roept mensen op in een email aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid een betere etikettering te bepleiten.

Op het eerste oog is er niks mis met het pleidooi. De consument heeft het recht om te weten wat hij eet. Voor sommige religieuze groeperingen gelden strikte regels. Vegetariërs laten vlees bewust liggen. Feit is dat al heel erg veel bekend is over de ingrediënten. De informatie verdringt zich nu al op het etiket. Voor veel consumenten zijn de termen ingewikkeld. De E-nummers zeggen ook niet altijd wat. Maar diegene die zich erin verdiept, kan via internet een keur aan informatie vergaren. De vraag is hoe ver je moet gaan om het 'verborgen dier' te benoemen. Moet elke molecuul worden geduid? Soms is de aantijging ronduit naïef, zoals het stremsel voor kaasproductie. Ja, dat komt uit kalveren. Maar dat is nu net het unieke aan kaas.

Een duiding tot drie cijfers achter de komma én controle daarop kost veel tijd, mankracht en dus geld. Er zijn belangrijkere zaken rondom voedsel, zoals veiligheid en kwaliteit. Bovendien heeft Europa net een ingewikkeld herzieningstraject rondom etiketten achter de rug. Het is onzinnig om in Nederland nu een eigen koers te varen. foodwatch zou ook dat verhaal moeten vertellen.

Laatste reacties

 • alco1

  Mee eens Jan.

 • Marco22

  ff googlen
  Goh, foodwatch werkt samen met milieudefensie. Zegt mij alweer genoeg.
  Als je even verder zoekt dan vind je zoveel dwarsverbanden tussen die clubs. Dan zie eentweetje tikkie terug en kopt foodwatch hij hem erin.
  Bron checken is agenda lezen.

 • Ferm

  Jan, veiligheid en kwaliteit is zeker belangrijk als het om ons voedesel gaat. Maar als in de hele keten transparantie voorop moet staan, waarom dan als Nederland niet kiezen voor land van herkomst op het etiket en duidelijk zijn over wat er verder inzit. Zodra het in de winkel ligt houdt de transparantie op, terwijl daar het contact met de consument is.Het komt de voedingsindustrie erg goed uit om zo te werk te kunnen gaan.

 • T@deler

  De Email-actie 'Versteckte Tiere' loopt in Duitsland al sinds 2012.
  Dus het is niet waar dat Foodwatch alleen Nederland een eigen koers wil opdringen met de strengere etiketteringsregels.

  Vegetarische gehaktballen, kipstukjes, kipspiesjes, gerookte spekjes gemaakt door vegetarische slager.....
  De omgekeerde wereld! Je denkt aan lekker vlees maar helaas...niets.

 • jaap69

  vergeet niet de lactose die in een groot deel van onze medicijnen zit

  gewoon alles met mate eten. junkfood de hele dag is niet gezond, maar ook nog nooit een gezonde vegetariër gezien

 • w v gemert

  Vergeet de ingrediënten van water niet of van de toegevoegde kruiden en ook de herkomst van die ingrediënten.

 • koestal

  wat zit er niet allemaal in honden- en kattenvoer ?

 • juur

  Bedrijven die een product maken moeten verplicht zijn of worden om bekend te maken wat er in zijn hun product zit. Volledige etikettering
  Heel simpel zij weten wat er ingaat.. Niemand uitgezonderd.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.