Redactieblog

943 x bekeken 8 reacties

Schoolfruit

Mooi dat wij weer eens wat horen van Annie Schreijer-Pierik, onze vooruitgeschoven post in Europa.

Zij wil dat Nederland geld gaat uittrekken voor een schoolmelk en schoolfruitprogramma. Twee argumenten worden daarvoor aangevoerd. Ten eerste: het kan de gevolgen van de Russische boycot verzachten. Ik ben bang dat onze kinderen dan wel heel veel appels en peren moeten gaan eten, maar goed, men kan niet jong genoeg doordrongen zijn van de gedachte dat wij het de Russen betaald moeten zetten en onze boeren moeten helpen. Eet een appel tegen Poetin! Ten tweede: Europa heeft er geld voor beschikbaar. De helft van de kosten worden door de Europese Unie gedragen. Dus als Nederland betaalt, betaalt de EU mee. We zouden wel gek zijn om dat geld in Brussel te laten liggen. Dat is een beetje het uitverkoop-dilemma: je koopt een broek met 50 procent korting, je bespaart dus 50 procent, maar als je helemaal geen broek had gekocht had je 100 procent bespaard. Nu Nederland geen gebruik maakt van het Europese geld, moeten wij eigenlijk pleiten voor afschaffing van die schoolmelkfruit-programma's van Brussel.

Maar goed, de belangrijkste vraag wordt niet aangeroerd: eten onze kinderen te weinig fruit en drinken zij te weinig melk? Zijn de Nederlands ouders zo ver gezonken dat zij hun kroost geen kaas, yoghurt en appels meer verstrekken? Ik weet niet of dat is onderzocht. Natuurlijk zullen er kinderen zijn die slechts patat met frikadellen en cola tot zich nemen, maar dan zal de op school verstrekte peer snel in de bosjes verdwijnen. En dan de belangrijkste vervolgvraag: waarom zouden kinderen melk en fruit moeten eten? Staat de gezondheid van de kinderen op het spel? Van melk staat intussen wel vast dat daar geen gezondheidsclaims aan gehangen kunnen worden. Ik drink het niet. Fruit schijnt wel gezond te zijn, maar een banaan of een sinaasappel dan wel een vitaminepilletje zijn ook goed. En daar hebben de Nederlandse boeren weer niets aan.  Als het er alleen maar om gaat dat overproductie op scholen moet worden gesleten, dan zijn er nog wel meer programma's denkbaar: schoolsla, schooltomaten, schoolpootaardappelen, schooluien, schoolkarbonades, schooleieren, om maar eens wat te noemen.

Laatste reacties

 • av

  schooluien. nieuw scrable wordt (Y) top

 • farmerbn

  Helemaal mee eens.

 • somporn

  Dit was het stukje van Willem Br`uil voor de schoolkrant van basisschool groep 3.

 • koestal

  ook chips ,want er zijn teveel aardappelen

 • Ferm

  Deze hoogleraar agrarisch recht had beter op deze plaats en in deze tijd een stukje kunnen schrijven over onze huidige positie in tijden van een boycot en de speelruimte die er is om maatregelen te kunnen nemen als sector om de pijn zo klein als mogelijk is te laten zijn met betrekking tot de NMA. Nu alleen op deze plek een blog die helemaal niets toevoegd, jammer, gemiste kans. Het is blijkbaar nog steeds vakantietijd bij de heer Bruil.

 • trijnie

  Dat soort woorden hakt er toch in.....

 • ed12345

  Willem Bruil ik lees je meestal graag maar dat fruit eten net zo goed is als een vitamine pilletje doe ik toch ff niet aan mee

 • w v gemert

  Ik kies voor schoolkarbonades uit Nederland dan wel te verstaan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.