AlgemeenOpinie

Maak terechte compensatie niet te structureel

De Europese Commissie bereidt compensatiemaatregelen voor die snel van kracht worden voor verse groenten en fruit. De commissie wil zo voorkomen dat individuele bedrijven opdraaien voor de gevolgen van de Russische reactie op EU-breed genomen sanctiemaatregelen tegen dat land.

De compensatie is uit principieel oogpunt terecht.

Hoe de maatregelen er uit gaan zien, is nog onbekend. Maar in aanleg is het niet zo moeilijk een rechtvaardig en uitvoerbaar systeem te bedenken. Haal producten voor vernietiging uit de markt in die hoeveelheden waarin ze normaal gesproken naar Rusland zouden gaan. En dat tegen prijzen die tot pakweg begin augustus golden. Door zo’n  kunstgreep kan de markt blijven functioneren als was er van een boycot geen sprake.

De groente- en fruitsector kan  overgaan tot de orde van de dag. Waarbij we moeten vaststellen die orde van de dag  er trouwens geen is om vrolijk van te worden. De misère in de glasgroenteteelt is namelijk niet van gisteren, maar is al veel ouder. En dat de prijzen van uien  dramatisch laag zijn, komt niet door de Russen, maar doordat Nederlandse akkerbouwers ze afgelopen voorjaar nogal royaal hebben gezaaid.

Laten land- en tuinbouw niet denken dat een compensatieregeling hen ontslaat van de plicht de noodzakelijke ondernemersbeslissingen te nemen. En laat de Europese Commissie niet in de valkuil stappen van een al te structurele regeling als  de boycot onverhoopt erg lang gaat duren.

Beheer
WP Admin