AlgemeenOpinie

Leren van de bietensector

Akkerbouwers zullen nu wel eens denken: kende de aardappelteelt maar zo’n ketenbrede aanpak als de bieten. Dan was het drama van die extreem lage aardappelprijs minder erg.

Het is niet alleen een probleem voor telers met vrije aardappelen. Want de lage prijs van de vrije aardappelen drukt geheid op de contractprijzen die de telers begin volgend jaar krijgen aangeboden van de verwerkers.

Neem dan de bietenteelt. Suiker Unie heeft de telers nu al geïnformeerd dat ze volgend voorjaar voorzichtig moeten zijn met inzaaien. Door de hoge productie van dit jaar moet suiker worden doorgeschoven naar volgend quotumjaar. Dan kun je minder quotumbieten leveren. Akkerbouwers kunnen daarop inspelen door minder bieten te zaaien. Dan houden ze grond over voor teelten waar ze meer aan kunnen verdienen dan aan surplusbieten, die boven het quotum zijn geproduceerd.

Er is maar één bietenverwerker in Nederland: Suiker Unie. Dat maakt het gemakkelijker het aanbod te reguleren dan in de aardappelsector, waar meerdere verwerkers, handelaren en exporteurs actief zijn. Maar als de akkerbouwers begin dit jaar hadden geweten dat de aardappelmarkt nu zo beroerd zou zijn, dan had die minder aardappelen gepoot. Ook al ben je nog zo’n voorstander van de vrije markt, aardappelen telen voor een cent per kilo is niet vol te houden. Dat is te voorkomen door betere afspraken te maken in de keten. De aardappelsector kan de afspraken in de bietenteelt niet kopiëren, maar ze kan er wel wat van leren.

Beheer
WP Admin