AlgemeenOpinie

LTO in spagaat

LTO-Noord, ZLTO en LLTB hebben weer een turbulent jaar achter de rug voor wat betreft de interne organisatie: reorganisaties van de werkorganisaties gepaard met een forse afslanking van wel 30 procent.

Wanneer ik nou één jaar van de afgelopen dertig zou mogen aanwijzen voor een fusie, was het wel het laatste jaar. Geen jaar te noemen dat er voor de clubs zoveel gelijkenis was als dit jaar, dankzij Antoon Vermeer, Daan van Doorn en andere toenmalige commissarissen van Vion. Toon van Hoof, debacle-commissaris van Vion–oud, gaat het bij Vion-nieuw ook weer doen en is portefeuillehouder diergezondheid voor melkveehouderij, wat hij intussen ook al weer tien jaar doet. Tijd dat hij het veld  ruimt; hij is over zijn houdbaarheidsdatum.

Op diergezondheidsterrein is te weinig voortgang gemaakt. Dat dubbele petten gedoe, daar moeten we vanaf. LTO melkveehouderij kruipt m.i. ook veel te veel de zuivel in de kont. Gaan ze er prat op saampjes ons behoed te hebben voor dierrechten, blijkt dat ze met een kluitje het riet in zijn gestuurd. Op het mineralendossier zal alle hens aan dek moeten, want we krijgen met ammoniak en fosfaat nog het nodige voor de kiezen. Wanneer LTO-melkveehouderij met de zuivel blijft optrekken, doen ze het niet goed. Zuivel en LTO dienen dezelfde boeren, maar hebben opdracht vanuit eigen organisatiedoelstellingen dat in te vullen. Trouwens, de zuivelmannen Boer en ’t Hart hebben ook  meer uitstraling, charisma, persoonlijkheid dan onze LTO-mannen. Die worden sleets. Voor LTO is het belangrijk, dat de voormannen smoel hebben, dynamiek vertonen en er weer voor gaan zorgen dat LTO een identiteit is. Nu lijkt het continu dat ze zich voor het karretje van de zuivel laten spannen.

LTO zou inzake natuurcollectieven veel duidelijker positie moeten kiezen om de bedrijfstoeslagen in het kader van vergroening generiek toe te wijzen. Ook relevante wateraangelegenheden voor de melkveehouderij verdienen deskundige ondersteuning vanuit LTO.

Kortom:  LTO, heb lef en durf te kiezen!

Beheer
WP Admin