AlgemeenOpinie

Even terug naar Thieme

Kennelijk een slechte column vorige week op deze plaats. Het ging over Marianne Thieme en haar Partij voor de Dieren. Mijn mening viel niet zo goed.

De reacties liegen er niet om. “Inhoudsloos, populistisch, niet de moeite waard om te lezen, het niveau van Thieme en Wakker Dier en waardeloos” waren nog vriendelijke verwijten.

Geen geslaagde column dus, want mijn boodschap kwam niet over, Het enige dat ik wilde was zeggen was dat Thieme en haar partij zich erg druk maken over bijvoorbeeld het leven van een goudvis in de ronde kom van de buurman. Maar intussen als volksvertegenwoordiger verstek laten gaan als de andere fractieleiders in de Tweede Kamer zich verdiepen in de problematiek van de schepen in de Somalische wateren, waar mensenlevens mee gemoeid zijn. Dat vond en vind ik fout. Want Thieme koos ervoor om er een paar weken tussenuit te gaan.

Deze afwezigheid legt de kern van de beweging rond Thieme bloot. Men stelt dieren gelijk en vaak hoger dan mensen. En dat begrijp ik niet. “De mens is de kroon op de schepping”, staat in het scheppingsverhaal, en: “Dieren mogen gebruikt worden naar het eigen inzicht van de mens”. In de gehele geschiedenis en de ontwikkeling van de cultuur van de mensheid staat het dier verder in dienst van de mens. Daar is niks mis mee. Mits ze natuurlijk goed worden verzorgd. Kennelijk ziet de Partij voor de Dieren dat anders.

Zij gaan in ieder geval wel anders met mensen om, die hun dierengeloof niet omarmen. Het is stuitend hoe zij goedwillende en uitstekend voor dieren zorgende boeren krenken. Ze worden in hun hart geraakt en op hun ziel getrapt. Zo zou je dieren niet willen behandelen. Geestelijke mishandeling is vaak erger dan lichamelijke.

Dan het niveau van mijn column. Die zou gelijk zijn aan hetgeen Thieme, haar partij en Wakker Dier presenteren. Welnu, dat verklaart wellicht hun succes. Duizenden mensen hebben deze column gelezen. Veel meer dan het aantal, dat anders mijn column aanklikt.

Dus, hoe simpeler, hoe groter het aantal volgers. Dat blijkt ook wel bij de Partij voor de Dieren en Wakker Dier.

Moet ik dat voorbeeld volgen? Ik zal er niet naar streven. Maar dat betekent niet dat ik Thieme links laat liggen. Ze komt weer; er zit reeds een artikeltje in de pen.

Beheer
WP Admin