AlgemeenOpinie

Een bewogen zomerreces

Tijdens het zomerreces staat alles op een lager pitje in Brussel. Een uitgelezen moment om fulltime op de boerderij aan de slag te gaan en de zinnen te verzetten.

Tijdens het zomerreces staat alles traditiegetrouw op een lager pitje in Brussel. De straten zijn rustiger, in de kantoren is er minder bezetting. Op de terrassen zitten geen zakenmensen, maar toeristen. Voor mij is dit een uitgelezen moment om weer fulltime op de boerderij aan de slag te gaan en de zinnen te verzetten.

Kennis en ervaring

Tussen de werkzaamheden door heb ik de tijd genomen om informeel kennis te maken met de land- en tuinbouwbestuurders van Nederland. Dat wij over uitstekende mensen beschikken bleek ook uit een gesprek dat ik eerdaags et Finse landbouwvertegenwoordigers had in Brussel. Ze waren diep onder de indruk van de kennis en ervaring van de Nederlandse bestuurders. Zo ook ik. Wat beschikken we over enorm veel kennis binnen de verschillende sectoren, geweldig! Dit is hoe ik politiek wil blijven bedrijven: korte lijntjes houden en altijd geïnformeerd zijn door deskundigheid en ervaring binnen de eigen sector.

Gelijk Europees speelveld

Veel zaken passeerden tijdens mijn bezoeken de revue. Van bijvoorbeeld de gemeenschappelijke marktordening groenten en fruit tot een I&R-systeem voor de paardensector en de toelating van groene kunstmest. Maar als paal boven water stond de noodzaak van een gelijk Europees speelveld. Nederland loopt af en toe te ver op de troepen vooruit, en in andere lidstaten worden sommige Europese regels domweg niet uitgevoerd. Ik beschouw het als één van mijn kerntaken om erop toe te zien dat Europese wet- en regelgeving door de verschillende lidstaten ook daadwerkelijk en zo veel mogelijk op dezelfde manier wordt geïmplementeerd. Daarvoor is strategische samenwerking binnen het Europees Parlement essentieel, maar ook met de Europese Commissie, de Nederlandse regering en de landbouwvertegenwoordigers. Ik hecht daarom veel waarde aan het aanboren en onderhouden van de benodigde contacten.

Economische sancties

Wat uiteraard telkens ter tafel kwam waren de importrestricties uit Rusland. Ook al was het te verwachten dat Rusland met maatregelen zou komen tegen de economische sancties van de EU, toch is het schrikken. Samen met collega’s uit het Europees Parlement en de Tweede Kamer probeer je dan politieke druk te zetten op de Europese Commissie om adequaat op de boycot te reageren. Dat kan niet zonder kennis en expertise uit het veld. Brancheorganisaties als LTO Nederland en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma hebben de afgelopen weken hard gewerkt en in Brussel stevige druk gezet. Ik ben blij dat Nederland zelf maatregelen heeft klaarliggen en de EU haar verantwoordelijkheid neemt. Het is nu aan de branche en de politiek om ook te kijken naar de middellange en lange termijn. Het verdient veel respect hoe agrarisch ondernemers met de boycot omgaan en vasthoudend zijn in het zoeken naar structurele oplossingen. Ik zet me ervoor in dat Brussel hun de ruimte biedt om inventief te zijn en nieuwe producten en afzetmarkten te verkennen, zodat ze kunnen blijven ondernemen.

Onvoorziene zaken

Als boer ben je eigenlijk altijd met je vak bezig. En toch gebeuren er dingen die je niet had voorzien. Heel vaak ook nog eens op ongelukkige momenten. Er is een koe ziek, een technische storing of het weer slaat ineens om. Tot in de late uurtjes ben je druk bezig om alles weer op de rails te krijgen. Is alles weer op orde, dan geeft dat voldoening en nieuwe energie. Deze passie ervaar ik op ons melkveebedrijf, maar ook als jonge europarlementariër. Dit bewogen reces heeft mij veel energie en nieuwe input gegeven voor het nieuwe parlementaire jaar!

Beheer
WP Admin