AlgemeenOpinie

De boer en zijn vakantie

Natuurlijk, als melkveehouder heb je iedere dag een uitzicht dat op vakantie meestal niet wordt geëvenaard. En je hebt meer ruimte in en rond je eigen huis dan op je vakantieoord.

Het zijn de dooddoeners waar ik niet gevoelig voor ben en onze cowboys evenmin. Wij hebben zin in een week op en in het water!

Als thuis de melker ingemolken is en de bijzonderheden overgedragen zijn aan opa en oma, stappen we met een semi-ontspannen gevoel in de auto. Dat we dan ruim een kwartier later nog even moeten omdraaien omdat ik de sleutel van het huisje ben vergeten, mag de pret niet drukken. Direct na aankomst in Friesland springt onze middelste cowboy, ‘de zeehond’, in het water, begint de oudste fanatiek zijn rubber boot met buitenboordmotor op te pompen en gaat de jongste voorzichtig met reddingsvest te water. Uren hangt die kleine als een dobber te genieten en wanneer hij bibberend de kant op komt en ik hem af wil drogen, roept hij “nee!” en springt er snel weer in. Dit is vakantie.

We kunnen het niet laten ook even te gaan kijken bij de indrukwekkende fabriek die A-Ware en Fonterra aan het bouwen zijn. De cowboys zouden wel een rondleiding willen! En in één moeite door bezoeken we twee prachtige kaasboerderijen waar we heel hartelijk ontvangen worden. Het is altijd zo leuk om bij collega’s te kijken en het geeft ons weer heel wat stof tot nadenken.

Na drie dagen krijgt onze oudste een oorontsteking. Zijn oor doet erg pijn en staat af. Ik zoek een lieve apotheekhoudende huisarts op die hem een zalfje geeft. Maar zwemmen is er niet meer bij en de pijn gaat ook nog niet weg, ondanks alle paracetamol die hij slikt. Hij is erg verdrietig. Juist tijdens zijn vakantie. Ik beloof hem dat we dit jaar nog een weekendje weg gaan. Dat moet ik dan natuurlijk wel waarmaken! Nog weer twee dagen later stap ik uit de boot op oneffen ondergrond en hoor iets scheuren in mijn enkel. Het doet gruwelijk veel zeer en ik kan er niet op staan. Ook dat nog. Wijnand is er klaar mee. “We gaan naar huis”, besluit hij direct. Een paar uur later zitten we weer in de auto, de boot op de trailer erachter. Op de boerderij is het altijd wat. Maar op vakantie soms dus ook.

Beheer
WP Admin