AlgemeenOpinie

Weer-risico meenemen in perceelskeuze

Na een belachelijk warme winter en een droog voorjaar ontpopt dit groeiseizoen zich als bijna ideaal. Niet te koud, niet te heet, bijna overal voldoende neerslag. De gewassen staan er goed bij.

Tegen dit gunstige totaalbeeld steken de uitzonderingen schril af. Veenkoloniale akkerbouwers kampen met de naweeën van overvloedige regen in het voorjaar, toen de poters net in de grond zaten. Uitzonderlijk veel water, en precies op het verkeerde moment. Gevolg: nog steeds grote open plekken op de percelen.

Voor de telers is dit pech; vette pech. Helemaal voor die boer die twee keer aardappels pootte en ze twee keer verloren zag gaan, waarna hij maar gras inzaaide.

Natuurlijk moet het waterschap zijn werk goed doen, maar dat is slechts een deel van het verhaal. Weerschade is een risico waar boeren mee moeten leven. Collectieve weersverzekeringen slaan niet aan, leert de ervaring. De kans op schade is te klein, de premie te hoog. Tegelijk staat vast dat de kans op extreem weer alleen maar toeneemt. Toch iets om op een of andere manier rekening mee te houden als ondernemer. Uiteraard moet de afwatering goed op orde zijn. Voor wie zich niet wil verzekeren, is er daarnaast maar één optie: in het bouwplan inspelen op de ‘watersituatie’ van de percelen. Wie een duur gewas teelt op laagliggend land, neemt een zeker risico. Dat is de realiteit van het nieuwe klimaat.

Beheer
WP Admin