AlgemeenOpinie

Waarom voeren boeren zo vaak actie?

“Boeren in heel Europa voeren kennelijk graag actie”, constateert Hanna. “Nu de vleesprijzen dalen zijn er acties in Frankrijk, Ierland, Schotland en Engeland. Actievoeren lijkt wel het enige wapen dat de boer in handen denkt te hebben.”

Ik kan er weinig tegenin brengen. Als de prijzen van producten dalen, grijpen we graag naar het actiewapen. Vooral de Fransen zijn er sterk in. Ook in Nederland zijn de sectorvakbonden bereid om te gaan actievoeren. Brussel is een geliefkoosde plek.

We scharen ons als boeren dan in de rijen van de arbeidersvakbonden. Die voeren ook actie en grijpen regelmatig naar het stakingsmodel. Niet dat de stakers het zelf graag willen, maar ze doen het in opdracht van hun bond. Vaak met kleurige hesjes of petjes met een spreuk, die dan luid wordt gescandeerd. Het geeft mij altijd een gevoel van medelijden; men demonstreert de onmacht.

“Dat doen boeren ook”, mengt Hans zich in het gesprek. “Boeren voelen zich ook onmachtig. Ze hebben weinig invloed op de opbrengstprijs van hun producten. Alleen door actievoeren kunnen ze die misschien verbeteren.”

“Niet de juiste weg”, schudt Hanna haar hoofd. “Ze vergeten dat ze ondernemer zijn. Heb jij wel eens kruideniers of andere middenstanders zien actievoeren? Nee dus. Die doen dat niet. Die accepteren de consequenties als hun rol is uitgespeeld. Ze stoppen of sluiten zich aan bij een franchiseformule. Ze zoeken zelf oplossingen. Boeren verwachten de oplossingen te veel van de overheid.”

Dat komt omdat we de afgelopen tientallen jaren in een geleide boereneconomie hebben geleefd. Daardoor zijn we steeds minder ondernemer geworden. Terwijl de overheid de handen van ons aftrekt en de wereldmarkt onze prijzen bepaalt, blijven wij voortborduren op het verleden. Dat breekt de actievoerende boeren in Europa op. Ze vertragen alleen de veranderingen, maar die gaan wel door.”

“Toch moeten we de actievoerende boeren dankbaar zijn”, sluit Hans af.”Ze temporiseren de veranderingen. Dat geeft ons de kans om er tijdig op in te spelen”.

En zo is het.

Beheer
WP Admin