Redactieblog

1533 x bekeken 8 reacties

Vakantie

Het belangrijkste van een vakantie is, dat alles wat thuis belangrijk lijkt, minder belangrijk wordt.

Er zijn Nederlanders die in den vreemde altijd een Telegraaf proberen te scoren om op de hoogte te blijven van het nieuws in Nederland. Ik niet. We kopen hier elke dag de Depeche Du Midi, waar alles in staat wat wij moeten weten. Geen woord over Laurens ten Dam, over varkensvoerschandalen, alleen heel korte berichtjes over de ramp in Oekraïne, maar wel alles over de bedrijfsopvolging van een lokale wijngaard, het jaarlijkse openluchtspektakel in het dorp, een belangrijk petanque-toernooi, en natuurlijk ook alles over Jean-Christophe Peraud. In deze streek is er elke dag wel ergens een markt met producten van regionale producenten, boeren en anderen. De groothandel heeft het nog niet helemaal overgenomen. Dus een lokale boer gooit 's ochtends twintig strengen knoflook achterop zijn fiets en rijdt naar de markt, een perzikenteler verkoopt er heerlijke perziken, een pruimenboer pruimen, men kan er flessen wijn, lokale wildzwijnworstjes, bezems, tuingerei, appels, abrikozen, overheerlijk kaas, honing, eigengemaakte jam, foie gras, potten, pannen en schalen, en wat al niet meer kopen.

Ik ga graag naar zulke markten. Ik zou dat in Nederland ook graag doen, maar de markten en braderieën die men daar aantreft worden overheerst door kramen met zonnebrillen en t-shirts, zaken waar ik minder in geïnteresseerd ben. Als men lokale producten wil consumeren is een lange tocht door het buitengebied noodzakelijk. Zo rijd ik zaterdags vaak vele kilometers om lekkere dingen te halen, vaak in Duitsland trouwens. Wat weer de vraag oproept of dat nu allemaal zo milieuvriendelijk is.

Ik pleit daarom voor het opzetten van boerenmarkten. 'S zomers kan dat in de openlucht, op het dorpsplein en er zijn genoeg leegstaande winkelpanden om ook voor de winter een onderkomen te vinden. Dit vraagt natuurlijk om een kleine investering, inzet en samenwerking tussen de primaire producenten, gefaciliteerd door gemeenten. Kortom, elk dorp een boerenmarkt, elke dag, het hele jaar door. In een plaats hier vlakbij doet men dat al sinds 1263. Naar ieders tevredenheid.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Die boer die twintig strengen knoflook verkoopt op een dag zal niet een heel groot salaris hebben. Ik noem zo iemand een hobby-boer die geen gezin kan onderhouden met zijn boerderij. Ben wel voorstander dat boeren of hun cooperatie direct aan consumenten verkopen maar dan wel professioneel in winkels met voldoende schaalgrootte.

 • ikkethuis

  Het probleem van nu is dat mensen met een goed salaris, het normaal vinden dat een ander staat te werken voor een appel en ei. Dat zie je bij grote bedrijven,politiek, etc. en overal. Waarom Willem Bruil vind u het bijna normaal dat deze markt mensen bijna niets verdienen, en wilt u dit in nederland ook? Waar is hun recht op een goed salaris, of vind u het dan ook te duur worden?

 • Fermer

  Waarom zijn alle kleine dorpswinkels verdwenen? Mooie praatjes van iemand die de wereld niets interreseert, z'n geld veel te gemakkelijk verdient, niet weet dat anderen elke dag moeten werken voor een habbekrats en denkt dat als het in Nederland nou net zo was als in Frankrijk , dan was mijn leven eigenlijk één grote vakantie.

 • Noordam2

  Willem Bruil staat symbool voor een stroming binnen Nederland die denkt zoals emmerei het omschrijft, een boer op klompen en een rode zakdoek om zijn nek, paar koeien die vooral niet veel melk geven, een paar varkens die de grasmat omwoelen en een paar kippen die daar weer wormpjes oppikken. Op zaterdag naar de markt met de handel waar de mensen die veel geld verdienen ( krijgen) na het afdingen hun producten inslaan, als ze tenminste niet op vakantie zijn naar verre oorden. Nostalgie is aardig om er bij te hebben maar Willem, niemand kon ooit terug in de tijd!!!!

 • agro1

  meneer Willem B, probeer het eens zelf, dan ervaar je hoe het ganse vaderlandse ambtenarendom in je nek springt en je als fraudeur, voedselvergiftiger en ander fraais aan de hoogste boom hangt. hoe heerlijk is wereldvreemdheid toch, zie je pachtgeneuzel. ciolos boppe!!!

 • gjcamps

  Willem, ga een keer op zaterdag naar de markt in Venlo. Allemaal verse streekproducten of import via de Greenery. Topkwaliteit tegen prijzen waar geen Griekse of Franse hobbyboer tegen op kan. En lekkere maatjes van Bond vishandel uit Volendam.

 • info36

  Van zulke boerenmarkten kun je in Nederland je pacht niet eens van betalen. Daarom is alles zo grootschalig geworden. En als het aan de auteur ligt gaat die in de toekomst nog verder omhoog ten faveure van de institutionele beleggers. Dus als je zoiets in Nederland wilt zal je ervoor moeten zorgen dat men de kost kan verdienen en niet dat alles wegvloeit naar kostprijsverhogend grootkapitaal!

 • Jan-Zonderland

  Willem krijgt flink onder uit de zak. Prima reacties tot zover.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.