AlgemeenOpinie

Ploegverbod

Er hoeft maar weinig te gebeuren of de rundveehouderij zadelt zichzelf op met een volgend probleem. Wanneer rundveehouders te veel blijvend grasland scheuren, gaan ze te maken krijgen met een ploegverbod en herinzaaiplicht van blijvend grasland.

Een van de vergroeningseisen  in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) is namelijk dat het aandeel van blijvend grasland vanaf 2015 niet meer dan 5 procent onder het niveau van referentiejaar 2012 komt. Grasland heet blijvend grasland als het vijf jaar in gebruik is als grasland.

De achtergrond van het minimumareaal vanuit de EU is te begrijpen: de biodiversiteit is meer gebaat bij blijvend grasland dan bij tijdelijk grasland of bouwland. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft gekozen voor nationale sectorale invulling van deze vergroeningseis. Dit tot tevredenheid van de  boeren, die zo niet te maken krijgen met een ploegverbod per bedrijf.

Maar nu de ondergrens onderschreden dreigt te worden, doemt een probleem op. De rundveehouder gretig aan het scheuren is geslagen treft straks niet alleen zichzelf, maar ook zijn buurman, die – meer in de geest van de regeling – daarmee juist terughoudend is geweest. Het had met name de belangenbehartigers gesierd als ze hun vreugde over de regeling wat hadden laten temperen door het redelijk voorspelbare scenario dat zich nu dreigt te ontrollen.

Beheer
WP Admin