AlgemeenOpinie

En de boer… hij ploegde voort

Soms begrijp ik het niet meer. Je bent eigenaar van een stuk grond en je hebt die grond als agrariër nodig om te kunnen produceren.

Een akkerbouwer gebruikt zijn grond op een andere wijze dan een melkveehouder. Beiden moeten bij het gebruik van hun grond rekening houden met wat goed is voor de aarde. Dat snap ik en dat lijkt me een goed plan. Zaken als niet te veel mest erop brengen (maar wel genoeg!), respect tonen voor de dieren die op en in de aarde leven en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen aanwenden.

Tot zover is het me duidelijk. Maar nu lees ik dat er een ploegverbod dreigt te komen voor blijvend grasland. Verder lezen brengt mij meer vragen dan antwoorden. Afgezien van het feit dat ik het vervelend vind dat Brussel zich steeds steviger bemoeit met onze bedrijfsvoering, lijkt het me ook vreemd. Ik heb ooit geleerd dat het goed is om eens af te wisselen met een andere teelt wanneer je een heel aantal jaren hetzelfde gewas hebt gekweekt.  Of om je grasland te vernieuwen voor een betere opbrengst. Mag dat dan niet meer als je gras al meer dan vijf jaar gras is? En is in de 80 procent grasland-eis niet al vastgelegd dat gras gras blijft? Geldt dit voor heel Nederland of geldt dit alleen in de Natura 2000-gebieden?

Het wordt me niet duidelijk en opa loopt hoofdschuddend weg als hij de kop van het artikel ziet. “Zijn ze helemaal gek geworden?” Hij is blij dat hij geen boer meer is. Ik snap er eerlijk gezegd niets van. Wij vinden het niet mooi en niet goed voor de wormen en de torren dat alle rijtjeshuisbezitters hun hele voortuin in de tegels gooien. Maar het is hún voortuin, dus daar zeggen we niets van. En wanneer grasland aangekocht wordt door gemeenten voor bebouwing, blijft er over het algemeen erg weinig gras over. De boeren daarentegen, die mag je het bijna onmogelijk maken hun prachtige vak uit te oefenen. Zij zorgen slechts voor ons eten. Maar misschien zit ik er naast en begrijp ik het helemaal verkeerd. Voorlopig ploegen wij boeren voort en wie het wel weet, mag het zeggen. Graag zelfs!

Beheer
WP Admin