Redactieblog

2102 x bekeken 9 reacties

Door export megastallen minder aandacht dierenwelzijn

In het noorden van ons land gebeuren opvallende dingen. Er worden nieuwe zuivelfabrieken gebouwd in Heerenveen. Kaashandelaar A-ware en Fonterra stampen daar enorme productiebedrijven uit de grond. Ook het Chinese bedrijf Ausnutria bouwt er een fabriek.

En nu lees ik dat ze in Oenkerk een nieuwe zuivel- en landbouwschool hebben opgericht. Eigenaar is A-ware, maar ook Fonterra gaat die school gebruiken. Voor opleiding van zuivelmedewerkers, maar ook bedrijfsleiders van grote nog te bouwen boerderijen in China.

Naar Californisch model. Grote moderne stallen, zoals er ook een voorbeeld in Oenkerk staat. Eén boerderij zal met meerdere stallen 20.000 koeien huisvesten. Alles wordt begeleid door Nederlandse boeren/ondernemers, die de Chinezen de fijne kneepjes van het vak zullen leren.

Daar gaan we dan. We exporteren onze kennis en blijven zelf achter in een land dat wauwelt over megastallen, waar een paar honderd koeien gehuisvest worden. Onze beperkte geest viert hoogtij. Met als resultaat dat we de kennis exporteren en elders veel grotere stallen realiseren.

Dat komt door onze fanatieke bestrijders van alles wat groter is dan de eigen blik waarneemt. Dat hebben ze uit boekjes, waarin de heerlijkheid van de boerin die de kippen voert, terwijl de boer en zijn knecht de koeien melken, staat beschreven.

Zo maken ze het de boeren onmogelijk in eigen land ondernemer te zijn en zetten ze de deur wagenwijd open voor kennisexport en oncontroleerbare ontwikkelingen in andere landen in de wereld. Wat hun oog niet ziet deert hun niet.

Ben ik er op tegen? Nee. Kennisexport is ook een vorm van ondernemen en verdienen. Maar de lieden die dit bevorderen, zoals van Wakker Dier, milieuorganisaties en de Partij voor de Dieren, moeten zich wel realiseren dat ze hier werkgelegenheid in de landbouw vernietigen en in China megastallen creëren.

Onder omstandigheden waarbij het dierenwelzijn veel minder gewaarborgd is.

Laatste reacties

 • agratax2

  Vergaderboer. De dierenorganisaties zijn bezig in Nederland (West europa) economische dierhouderij onmogelijk te maken en doordat we onze kennis en stallen naar elders overbrengen produceren deze organisaties hun eigen expansie. De Dierenvrienden clubs zijn niet alleen hier actief zo je suggerreert, maar ze werken ook hard en genadeloos in het land van de Mega stallen, Amerika, Landen als China, India en Rusland (als voorbeelden) zullen binnen afzienbare tijd ook een Dieren Partij hebben en zullen WD en PETA daar ook hun filialen geopend hebben en hebben deze clubs het rijke deel van de bevolking ook voor hun karretje gespannen. De moderne mens gaat met zijn tijd mee en die tijd zegt 'Wees goed voor de dieren en geef ze meer rechten dan de mens'.

 • Fermer

  Alles wat hier geschreven staat was te zien aankomen. Chinezen die zeer snel hun eigen broek gaan ophouden en meer! Nederlandse melkveehouders die zo nodig hun hoogproducteive collega's achterna wilden met 'mega'bedrijven, en nu dezelfde hoon ontvangen. Je blijft inderdaad achter in een land met grote stallen, maar hoelang die nog gevuld zullen zijn (of worden)?

 • alco1

  Andere landen hebben vaak niet te maken met een Democratische Dictatuur zoals wij die hier hebben.

 • info36

  De weg van megastallen en schaalvergroting is doodlopend. Kijk maar naar de eierprijzen en varkensprijzen. Ik snap nog steeds niet dat iedereen in Nederland daar zo op geilt.

 • Mozes

  Zoals gewoonlijk weer een column van Vergaderboer wat aanzet tot discussie. Daar worden de columns ook voor geschreven.
  Nu over de inhoud: ten eerste kunnen wij in Nederland nooit voorzien in de zuivelbehoefte van China. Of wij nu grote of kleine stallen hebben, wij kunnen in Nederland hooguit 15 á 20% meer produceren dan nu. Nederland is gewoon te klein.
  Ten tweede: China kan nooit in zijn eigen zuivelbehoefte voorzien. Er zal altijd import nodig blijven. Ook al helpen wij China met de opbouw van een eigen melkveehouderij, er blijft altijd voldoende afzetmogelijkheid voor Nederland. Door China te helpen met verbetering van de eigen melkveehouderij hebben ze belang bij Nederland en hebben wij vrij toegang tot hun markt.
  Ten derde: voor iedere 80 koeien is een medewerker nodig. De productiviteit per arbeidskracht is op een bedrijf van 500 koeien is niet veel hoger dan op een gezinsbedrijf van 80 á 100 koeien. De kosten voor voer en mestafzet zal per liter melk ook niet anders zijn. Uit gegevens van accountantskantoren bleek eerder al dat de kostprijs per liter melk boven een bepaalde omvang niet meer daalt.

  Conclusie: het maakt voor de positie van de Nederlandse melkveehouderij weinig uit

 • cornelis 22

  Vergader lijkt wel kwaad ,dat stadium ben ik gepasseerd ik voel me bij tijd en wijle verdrietig.

 • koestal

  het is gauw gebeurd met de bouw van megastallen in Nederland ,er gelden nieuwe regels voor de mestafzet,die zijn wel lastig

 • Broer

  Vergaderboer, het gaat om het bestaande melkveebedrijf van de voormalige praktijkschool te Oenkerk. Er worden daar nu mischien 200 koeien gemolken en dat zullen er daar zeker geen 20.000 worden.
  Verder een ontwikkeling die alleen maar toegejuicht kan worden.

 • Fermer

  @Mozes, Wat je schrijft in je derde punt, reactie # 5, kan ik het helemaal mee eens zijn. Wel is het zo, dat als er mindere tijden zijn en je als boer zo'n 80 koeien melkt, jezelf een stapje harder kunt gaan lopen of meer, onbetaalde uren, kunt gaan werken, maar voor de koeien boven de 80, ben je afhankelijk van arbeid door derden en daar wordt het dan toch een ander verhaal. Dat maakt je mijns inziens kwetsbaar als bedrijf met meer dan 80 koeien en zoals de ontwikkelingen in de Nederlandse melkveehouderij gaan, als sector in zijn geheel dus.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.