AlgemeenOpinie

Door export megastallen minder aandacht dierenwelzijn

In het noorden van ons land gebeuren opvallende dingen. Er worden nieuwe zuivelfabrieken gebouwd in Heerenveen. Kaashandelaar A-ware en Fonterra stampen daar enorme productiebedrijven uit de grond. Ook het Chinese bedrijf Ausnutria bouwt er een fabriek.

En nu lees ik dat ze in Oenkerk een nieuwe zuivel- en landbouwschool hebben opgericht. Eigenaar is A-ware, maar ook Fonterra gaat die school gebruiken. Voor opleiding van zuivelmedewerkers, maar ook bedrijfsleiders van grote nog te bouwen boerderijen in China.

Naar Californisch model. Grote moderne stallen, zoals er ook een voorbeeld in Oenkerk staat. Eén boerderij zal met meerdere stallen 20.000 koeien huisvesten. Alles wordt begeleid door Nederlandse boeren/ondernemers, die de Chinezen de fijne kneepjes van het vak zullen leren.

Daar gaan we dan. We exporteren onze kennis en blijven zelf achter in een land dat wauwelt over megastallen, waar een paar honderd koeien gehuisvest worden. Onze beperkte geest viert hoogtij. Met als resultaat dat we de kennis exporteren en elders veel grotere stallen realiseren.

Dat komt door onze fanatieke bestrijders van alles wat groter is dan de eigen blik waarneemt. Dat hebben ze uit boekjes, waarin de heerlijkheid van de boerin die de kippen voert, terwijl de boer en zijn knecht de koeien melken, staat beschreven.

Zo maken ze het de boeren onmogelijk in eigen land ondernemer te zijn en zetten ze de deur wagenwijd open voor kennisexport en oncontroleerbare ontwikkelingen in andere landen in de wereld. Wat hun oog niet ziet deert hun niet.

Ben ik er op tegen? Nee. Kennisexport is ook een vorm van ondernemen en verdienen. Maar de lieden die dit bevorderen, zoals van Wakker Dier, milieuorganisaties en de Partij voor de Dieren, moeten zich wel realiseren dat ze hier werkgelegenheid in de landbouw vernietigen en in China megastallen creëren.

Onder omstandigheden waarbij het dierenwelzijn veel minder gewaarborgd is.

Beheer
WP Admin