AlgemeenOpinie

Direct terugroepen bij vervuild voer

Opnieuw is het raak. Een partij vervuilde grondstof komt via ingewikkelde structuren op tientallen bedrijven terecht. Duizenden dieren krijgen voer met het verboden antibioticum furazolidon voorgeschoteld.

En opnieuw duurt het weken voordat de zaak in de openbaarheid komt. De lessen uit het verleden hebben kennelijk een beperkt houdbaarheidsgehalte.

Al in april vond de NVWA op vier kalverbedrijven en een melkveebedrijf in urinemonsters furazolidon. Eind juni berichtte de dienst voor het eerst dat de bedrijven waren geblokkeerd. Inmiddels is al een groot deel van de kalveren geslacht, verkocht en geconsumeerd. Het vlees kwam in Nederland, België, Duitsland, Italië Frankrijk in de schappen. Drie weken later gaat het om 130 mogelijk besmette bedrijven, nu ook varkenshouderijen. Een centrale rol is weggelegd voor Van Kats Food & Feed uit Lopik dat de vervuilde grondstof aan ten minste drie voerbedrijven leverden. Bedrijven die zijn aangesloten bij Trustfeed.

Waarom duurt het allemaal zo lang? Je zou ook verwachten dat de computer in een mum van tijd de betrokken bedrijven uitspuugt. De sector maakt opnieuw geen beste beurt. Natuurlijk kost een terugroepactie veel geld, maar is wel een teken van kracht. Je laat zien dat je veiligheid serieus neemt. Een affaire als deze komt altijd aan het licht. De schade bij het verzwijgen is vaak groter.

Het is onacceptabel dat de veehouders alleen voor de kosten van zo’n operatie zouden moeten opdraaien. De term bedrijfsrisico is zo wel erg krap gedefinieerd.

Beheer
WP Admin