AlgemeenOpinie

Cultuur – natuur

Genoeg is genoeg. Laten we in Nederland ophouden met nog meer natuurcreatie.

Ik mag er graag op uit trekken, op de fiets, met de auto en soms met een bootje. Prachtig om te zien hoeveel natuur en natuurtypen we in ons kleine landje hebben. Een variatie aan grondsoorten geeft veel variaties in biotopen. Van het één komt wat minder, van het ander komt wat meer. Dat heet evolutie. We proberen dat wat te beïnvloeden, maar het is gewoon een resultante van de tijdsgeest in een beschaving.

Soms vinden we dat we te ver doorgeschoten zijn, dan wordt er cultuurgrond genomen, ontdaan van de teelaarde, wat verhogingen en verdiepingen aangelegd en dan hebben we weer natuur erbij. In het kader van Natura 2000 annex Europa een betonfietspad erdoorheen, een Europese pief en een lokale hero mogen het openen en dan voldoen we weer aan onze verplichtingen. Nieuwsgierige fietsers in het zog en daarna is het uitgestorven.

Werkelijk, ik geniet van de natuur die we hebben. Maar laten we de natuur die we hebben goed verzorgen. Inspiratie voor deze column kreeg ik gisteren bij het fietsen langs de Tjonger van Oosterwolde naar Oldeberkoop. Een kilometer of 15, waar we twee mensen tegenkwamen. En een troep van vegetatie: distels, brandnetels en ridderzuring. Dat heet nieuwe natuur! Doordat beheer niet wordt uitgevoerd, moeten alle aanliggende boeren weer veel vaker spuiten tegen dat soort woekeronkruiden.

De nieuwe natuur is een eldorado voor dassen, vossen en roofvogels en het duurt tien jaar voordat er evenwicht is in de biotoop. In die tussentijd infecteren deze rovers de hele omgeving. En de kolder is nog niet groot genoeg: we moeten “onze” natuur openen voor wilde zwijnen en wolven. Waanzin ten top! In een beschaafde maatschappij van 2014, waar ik deel van uit maak, is beheerst plaats voor flora en fauna voor zover we dat kunnen en willen. Met het nodige realiteitsbesef van de betaalbaarheid van het onderhoud van die natuur, moeten onze organisaties  nee zeggen tegen nog meer verrommeling.

Beheer
WP Admin