AlgemeenOpinie

Beste Sieta

Weet je dat je mee was op onze korte vakantie aan de Moezel? We hebben het vaak over je gehad. We waren met vrienden, ook boeren, en lazen in een krant die we kochten dat je de melkprijs nog veel te laag vindt. Je sprak als voorzitter van Dutch Dairymen Board op jullie vergadering in Nijkerk.

Compliment, Sieta. Er is in de veehouderijsector niemand te vinden die zo goed de publiciteit weet te bespelen dan jij. Je strooit met een paar cijfers en alle kranten nemen het over. Volgens jou is de melkprijs nog steeds lager dan de kostprijs. Zonder toeslag is deze nu 47 cent. Met ruim 40 cent beuren we nog veel te weinig.

Knap, Sieta, om dit zo breed in de krant te krijgen. De vraag is natuurlijk of het ook klopt. Het is een beetje als in de politiek. De hardste schreeuwers krijgen de meeste aandacht en hun partij de meeste stemmers.

Maar terug naar de vakantie. Onze vrienden genoten ervan dat je weer zo fors op de trom sloeg. Hanna en ik deden er eerst het zwijgen toe. Later konden we het toch niet laten te zeggen dat het een beetje vreemd is dat we, met de hoogste melkprijs sinds tientallen jaren, nog klagen. Bovendien stijgt jouw kostprijs wel erg snel. Toen we 30 cent kregen – een paar jaar terug – was je kostprijs 40 cent. Nu we dat krijgen ga je richting 50 cent. Is dat nog wel geloofwaardig, Sieta?

Volgens ons bevriend echtpaar wel. Alles wordt duurder. Als de rente stijgt, komen veel boeren in de problemen. Bovendien, als je de geldontwaarding meerekent, plus de rente van je eigen grond, is de melkprijs nog veel te laag. We waren dus met twee fanatieke leden van je fanclub op vakantie.

Hanna en ik denken anders. We hebben zelf een veel lagere kostprijs dan 47 cent. We kopen grond en bouwen een stal. De rente zetten we voor langere tijd vast. En wij niet alleen, kijk maar om je heen. We vinden dat we prima jaren hebben. Ons eigen vermogen groeit. Als we niet oppassen, moeten we fors belasting betalen.

Met onze vrienden werden we het niet eens. Wij kregen net geen ruzie. Maar wel een schaduw over onze zonnige vakantie.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin