AlgemeenOpinie

Begin

Het Europees Parlement is uit de startblokken. Het leek af en toe net de Tour de France. Na een ietwat chaotische start ligt nu iedereen op koers. De portefeuilles zijn verdeeld. Ik ben zeer trots dat ik tijdens deze beginfase gelijk een verkiezingsbelofte heb kunnen inlossen.

Tien jaar lang was niemand uit Nederland lid van de landbouwcommissie. Bij de Europese Commissie keek men hier altijd van op. Voormalig landbouwminister Cees Veerman sprak er zijn ongenoegen over uit. Niet zo vreemd. Brussel is dé plek waar de belangrijkste wet- en regelgeving voor de agro- en foodsector worden gemaakt. De komende tijd zal net name de invulling van het nieuwe Europese landbouwbeleid hoog op de agenda staan.

Vóór 1 augustus moeten lidstaten hun plannen voor vergroening bij de Europese Commissie hebben ingeleverd. Vijf procent van onze kostbare bouwland moet worden ingericht als ecologisch aandachtsgebied (EFA). Dit forse landverlies is in tijden van groeiende wereldwijde vraag naar voedsel niet uit te leggen. Ik heb de Europese Commissie gevraagd om de landbouwcommissie in het Europees Parlement op de hoogte te houden over de plannen van de verschillende lidstaten. Ik verwacht namelijk dat sommige lidstaten flexibeler zullen zijn dan anderen. Dit ondermijnt het gelijke speelveld. De kosten voor grondgebonden vergroening is in Nederland sowieso al het hoogst binnen de hele EU. Daarnaast maak ik me grote zorgen over de bureaucratie van deze vergroeningsmaatregelen, de uitvoerbaarheid en de controle daarvan.

Het doel is nu juist een simpeler, efficiënter en effectiever landbouwbeleid te hebben. Het tegenovergestelde gebeurt: lidstaten klagen dat ze extra ambtenaren moeten aannemen. Voor de boeren is er grote onzekerheid en de administratieve rompslomp is gigantisch. Daarnaast is het risico op fouten een stuk groter. Boeren kunnen onterecht gekort worden op inkomenstoeslagen. Dit heb ik tijdens de vergadering van de landbouwcommissie van 23 juli reeds aangekaart. De Commissie heeft mij toegezegd de administratieve lasten voor boeren tot een minimum te beperken. Hier ga ik ze aan houden. Ik zal ze dan ook blijven confronteren met problemen waar de Nederlandse agrarische ondernemers tegenaanlopen. Uw inbreng is meer dan welkom!

Nog liever zou ik de 5 procent EFA-verplichting laten schrappen. In de wandelgangen van het Europees Parlement vind ik steeds meer Europarlementariërs die daar net zo over denken. Over een paar jaar zal de Europese Commissie met een tussentijdse evaluatie van het landbouwbeleid komen. Vrij snel daarna zal alweer gesproken worden over het landbouwbeleid na 2020. Er liggen volop kansen.

Bovenal ben ik hier voor jullie. Graag hoor ik van u. Kritiek, advies of praktische problematiek. Via het mailadres jan.huitema@europarl.europa.eu of telefoonnummer +32(0)2 28 45131 is mijn kantoor bereikbaar. Uiteraard bent u ook van harte welkom om een bezoek te komen brengen aan het Europees Parlement. De koffie staat klaar.

Beheer
WP Admin