AlgemeenOpinie

Banken aan de schandpaal

Na de veehouderij en supermarkten zijn nu ook banken in het beklaagdenbankje van de milieu- en dierenwelzijnsorganisaties geplaatst.

Vorige week dienden milieuorganisaties een klacht in tegen Rabobank omdat de bank zaken doet met een bedrijf dat illegale plantages beheert en zich schuldig zou maken aan ontbossing. Nu is het Wakker Dier die banken aan de schandpaal nagelt.

‘Nederlandse banken topinvesteerder in buitenlandse megastallen’, kopt het bericht van de dierenwelzijnsorganisatie. Gezien het feit dat financieringen op dit moment uiterst moeizaam tot stand komen, zou dat een groot compliment zijn aan het adres van de banken. Dat is echter niet de boodschap die Wakker Dier wil uitdragen. De organisatie wil wantoestanden aan de kaak stellen.

Met de term megastallen probeert Wakker Dier bij mensen de emotie aan te spreken van zielige dieren op een te klein oppervlak. Daarmee slaat de aanklacht de plank mis. De omvang van een stal of het aantal dieren op een bedrijf zegt namelijk niets over dierenwelzijn. In een grote stal is het welzijn vaak beter geborgd dan in een kleine.

Aan de andere kant verdient de organisatie lof voor het feit dat zij banken erop wijst dat maatschappelijke verantwoordelijkheid niet ophoudt bij de grens van de EU en dat zij daarbuiten rekening houden met normen en regels zoals die hier gelden. Geld verstrekken voor de bouw van een grote legbatterij past niet meer in het beeld dat Europese boeren en burgers voor ogen hebben. Het feit dat daar in diverse landen geen regels voor zijn, doet daar niks aan af.

Beheer
WP Admin