Expertblog

2483 x bekeken 16 reacties

Aan de slag!

Mijn eerste dagen in het Europees Parlement waren direct erg spannend. Amper uit Twente aangekomen in het grote grauwe gebouw in Straatsburg, gingen de eerste vergaderingen over de benoemingen: wie mag in welke commissie de komende vijf jaar?

Heel belangrijk, want de milieu- en landbouwcommissies zijn cruciaal voor de Nederlandse boeren en boerinnen. Vooral de milieucommissie. Die beslist de komende jaren over ingrijpende zaken zoals de nitraatrichtlijn, de NEC-richtlijn (luchtkwaliteit) en Natura 2000.

Gelukkig kregen we de juiste plekken, dankzij CDA-voorvrouw Esther de Lange. Zo mag ik mijn vinger gaan opsteken in de landbouw- en de milieucommissie van het Europarlement. En op de valreep kreeg ik ook nog een plaatsje in de visserijcommissie.

Precies de juiste commissies om op te komen voor de vele gezinsbedrijven in deze Nederlandse sectoren. Want er is veel werk te doen! We moeten gezinsbedrijven overeind houden: want dat zijn de pijlers die het platteland leefbaar houden. En helpen voorkomen dat de Nederlandse overheid de regels strenger maakt dan Europa voorschrijft. Dat gebeurt nu veel te vaak, ten koste van de boerenbedrijven.

Onze boeren en boerinnen moeten juist alle nodige steun krijgen van Brussel: want zij zorgen voor het eigen voedsel van Nederland en Europa. Dat is zo belangrijk. We mogen voor ons dagelijks brood niet afhankelijk worden van andere continenten. Dat is al gebeurd met de olie en andere energiebronnen, met allerlei onzekerheden en spanningen tot gevolg.

Daarom stelde ik mijn eerste schriftelijke vragen over de melkprijs. Veel melkveehouders beuren minder dan de kostprijs, volgens onderzoek van de Dutch Dairymen Board (DDB). Ik wil weten wat de Europese Commissie hieraan gaat doen. Daarnaast wil ik ook opheldering over de hoge kostprijzen waar veehouders, akkerbouwers en tuinders mee te maken hebben.

Ik wil iedereen bedanken die op mij heeft gestemd. Toen het CDA Overijssel me vroeg als lijstduwer voor de Europese verkiezingen, had ik nooit gedacht 113.123 stemmen te halen. Het was geweldig zoveel mensen in actie te zien! Met een geweldig resultaat voor het hele CDA.

In veel andere landen kwamen de zusterpartijen van het CDA ook goed uit de bus. Samen staan we sterk als leden van de Europese Volkspartij (EVP): we vormen de grootste fractie in het Europarlement, zodat er zeker naar ons geluisterd wordt. Met 220 fractiegenoten vertegenwoordig ik het christendemocratische geluid in Europa. Ik zal daarbij veel samenwerken met mijn Duitse collega´s. Samen met mijn Nederlandse collega´s in de landbouwcommissie ga ik aan de slag voor een sterke land- en tuinbouwsector.  Uiteraard denken wij verschillend over sommige dingen, maar zeker is dat we allemaal opkomen voor de Nederlandse land- en tuinbouwsector.

Als u eens met een groep naar Brussel wilt komen, heet ik u graag hartelijk welkom. U kunt daarvoor een mail sturen naar annie.schreijer-pierik@europarl.europa.eu of bellen naar 0032 228 375 38.

Laatste reacties

 • koestal

  Annie veel succes,we rekenen op je !

 • hansvanbergen

  Annie het grootste probleem in melkveehouderij is de quotumproblematiek. Bedrijven zijn de afgelopen jaren gemiddeld een 200.000 kg melk gegroeid. Dat was hard nodig om de kostprijs in bedwang te houden. Nu moet men echter gemiddeld dus 50.000 euro betalen aan hetzij koopmelk hetzij leasemelk of superheffing. Terwijl en dat onderkende u al er niet heel veel verdiend wordt. Zinloos geld ook.

 • Zuperboer

  Hallo Annie, veel succes gewenst.
  Begin aub snel met de aanpak van de 'zachte landing'. Uitgangspunt moet m.i. zijn het Europese quotum verevenen. Dit moeten we met z'n allen volproduceren. Er is niets tegen verevenen tot op het niveau van dit quotum. Is al in 1982 ooit vastgesteld, dus loopt schandalig uit de pas met de consumptie van 2014 (32 jaar waar praten we over dat zijn nagenoeg 2 generaties!).

  Succes en maak die voorkeurstemmen waar!

 • Fermer

  Het melkquotum geeft en gaf boeren gemiddeld het inkomen om te investeren. In Nederland werd veel in quotum geinvesteerd, de belasting betaalde volop mee. Groeien doe je niet om geen belasting te betalen, maar om die uit te stellen. Dat je je quotumaankoop nog niet vrij hebt is je eigen rekenfout, dat je superheffing moet betalen is je eigen keus of slecht ondernemerschap. Europees verevenen is niet eerlijk tov je buitenlandse collega's, zij hielden zich in en veroorzaakten de stabiele, hoge melkprijs. Wees dankbaar dat je voor je melk binnen je quotum ook het laatste quotumjaar nog een redelijke melkprijs hebt gebeurd. Het Europese quotum is vaker naar boven bijgesteld, en loopt dus redelijk in de pas met de KOOPKRACHTIGE vraag. Volgend jaar zullen we zien of de meermelk uit Europa ook de boeren het door hen verwachte meerinkomen zal leveren.

 • Ferm

  @hansvanbergen, is die kostprijs ook in bedwang gehouden bij die bedrijven die de laatste jaren (gemiddeld 200.000 kg) zijn gegroeid? Vraag het me af.

 • trijnie

  Hallo Annie, er zijn ook nog andere mensen dan boeren, al zou je dat bij jou niet zeggen. En ik hoop dat je naast de boerenbelangen toch ook nog wat geld voor de natuur in Overijssel los kunt peuteren.
  We kunnen niet zonder boeren maar ook niet zonder natuur.
  Ik hoop dat je die wijsheid hebt.
  De bijen, vogels en ander leven komen op het boerenland niet meer aan hun trekken dus moet er natuur voor ze gereserveerd worden.

 • pinkeltje

  De laatste 40 jaar zijn er nog nooit zoveel vogels bijen en ander leven op het boerenland geweest dan op dit moment. Hou aub op met zielig gedoe over de natuur.

  En wat die melkprijs betreft, ik neem aan dat de Europese Commissie daar niks aan gaat doen. De quotering moest zonodig weg dus de wetten van vraag en aanbod hebben vrij spel. Ik heb de indruk dat ik me als consument voorlopig nog geen zorgen hoef te maken. De boeren zorgen zelf wel dat de prijs laag blijft door maximaal te melken. En anders zorgen ze wel dat ze alsnog niks verdienen door zichzelf met onrendabele investeringen op te schepen. Hoewel het met dat niks verdienen de laatste 25 jaar ook nog wel is meegevallen.

 • tinus888

  @hansvanbergen;in 2015 nog superheffing betalen en in 2016 fosfaatheffing

 • trijnie

  Pinkeltje, de boerenzwaluw, de veldleeuwerik, de spreeuw, kortom alle weidevogels zijn heel sterk in aantal teruggelopen.
  Ook het aantal vlinders en de variëteit hierin is niet meer wat het was.
  Ik doe niet zielig maar u heeft schijnbaar een bord voor uw kop.
  Of steekt u liever uw kop in het zand.
  Of misschien stekeblind????

  Waarom de waarheid ontkennen?

 • alco1

  Ik hoorde op het nieuws dat er al weer nieuwe vlinder soorten ontdekt zijn

 • LUCTOR

  @trijnie Als ik je reactie zo lees gaat het zo slecht nog niet met de natuur.
  Ik wist niet dat er nu ook al nieuwe soorten weidevogels zijn.
  Ik wil je ook nog even waarschuwen kijk uit voor de boze wolf want die zit niet meer zo ver van je vandaan.

 • pinkeltje

  Reigers, ganzen, ooievaars, eksters, diverse soorten roofvogels zoals buizerds, zwanen en zo is er nog een hele rij te noemen. Ik heb er geen statistieken van bijgehouden maar ik kan je verzekeren dat ik er 40 jaar geleden toch echt wel een paar minder zag dan de laatste jaren. Maar vergeet ook de huismus niet, die is in aantal wel afgenomen. Architecten hebben ook al te horen gekregen dat ze huismus vriendelijker moeten gaan bouwen. Enkele jaren geleden is er nog een huismus dood geschoten. Bij het kampioenschap dominostenen leggen in Noord Holland. Daar zijn toen nog kamervragen over gesteld. Er gebeuren dus best nog wel goede dingen in dit land.

 • trijnie

  Het valt niet te ontkennen dat het in het boerenland slecht gaat met de biodiversiteit.En er kan dan wel een nieuwe soort uit Rusland deze kant op zijn gekomen, maar wat er was is hard achteruit gegaan en het zou beter zijn als boeren dit zouden toegeven en zouden helpen om deze teruggang een halt toe zouden roepen.
  We horen goede rentmeesters te zijn en vooral boeren hebben hierbij een belangrijke vinger in de pap.

 • pinkeltje

  Terug naar de middeleeuwen met behoud van sanitair!

 • alco1

  Het zou beter zijn dat de 'natuur mensen' hun slaap keutels eens een keer uit de ogen wrijven en zien wat we allemaal wel niet hebben, maar het is voor die groep nooit goed. Eens temeer een bewijs dat we ze maar moeten negeren. Het zijn ondankbare mensen zonder enig verantwoordelijkheidsbesef dat de mens ook moet eten en de B.V. Nederland moet overleven in deze crisis tijden.

 • LUCTOR

  @trijnie De homo sapien is ook verdwenen als ook de mammoet.
  Ze noemen dat ook wel evolutie de biodiversiteit zal hierdoor ook veranderen.
  Ook de landbouw veranderd door de evolutie en vooral nu is dat merkbaar omdat onze planeet overbevolkt is de homosapien leefde van de jacht de moderne mens leeft van de landbouw helaas is er nog maar een kleine groep over die deze manier van overleven beheerst hier in Nederland boeren genoemd.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.