AlgemeenOpinie

Zwartspaarders

Zwart geld is geen rustig bezit meer. Steeds meer zwartspaarders voelen de hete adem van de fiscus in de nek en biechten hun geheime spaarrekeningen in het buitenland op. Op dit moment loopt het storm bij de Belastingdienst met deze zogenaamde inkeerders.

Volgens staatssecretaris Wiebes zijn er nu 7.500 inkeerders die samen miljarden aan zwart spaargeld willen gaan witten. Per dag melden zich momenteel zo’n 100 mensen voor de huidige inkeerregeling aan. De huidige – relatief gunstige – inkeerregeling is in september 2013 in werking getreden en loopt op 1 juli van dit jaar af. De zwartspaarder die op tijd vrijwillig zijn of haar vermogen aanmeldt bij de Belastingdienst ontloopt een boete. Na 1 juli kan de fiscus een boete opleggen die maar liefst kan oplopen tot 300 procent van de gederfde belastingopbrengst.

Dat de inkeerregeling een groot succes is, is goed nieuws voor onze schatkist. Gemiddeld geeft elke inkeerder zo’n half miljoen euro aan verzwegen vermogen aan wat circa €75.000 aan belasting oplevert. De Belastingdienst verwacht in totaal een extra belastingopbrengst van ongeveer €450 miljoen.

Een van de belangrijkste redenen waarom de inkeerregeling zo’n succes is, is het feit dat veel landen hun bankgeheim willen afschaffen. Zo loopt bijvoorbeeld het bankgeheim van Luxemburg op 1 juli 2015 af. En ook het bastion Zwitserland met zijn in de Zwitserse wet opgenomen bankgeheim vertoont zware scheuren. Onder hevige druk van de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika is het bankgeheim van Zwitserland al lang niet meer absoluut. Nu kun je met je geheime bankrekening nog verder ‘vluchten’ naar steeds meer exotischer belastingparadijzen maar daar willen veel mensen ook niet aan. Dan maar liever in een keer schoon schip maken. Het kost wel (veel) geld maar slaapt een stuk beter. Leuker kunnen ze het niet maken!

Beheer
WP Admin