Redactieblog

1620 x bekeken 5 reacties

Verdienmodel voor grotere stal

Even terugkomen op vorige week. Ik schreef over de dictatoriale dreiging van de Rabo om voornamelijk duurzaam gebouwde stallen te financieren. Dat kan ook anders, bewijst men in Groningen.

Daar zijn de provincie, LTO en Natuur en Milieu het eens geworden over de uitbreiding van melkveehouderijbedrijven. Het bouwblok mag groeien van maximaal 2 hectare naar 4 hectare. Maar daar moet de uitbreidende boer wel wat voor doen.

Er is een verdienmodel opgesteld. De bouwende boer kan punten behalen met de volgende thema's: diergezondheid, welzijn, inrichting landschap, architectuur gebouwen, aanzicht erf, natuurbeheer energie en weidegang. Dat zijn de belangrijkste. Een eindrapport met een gemiddelde van 7,5 geeft de boer ruimte voor uitbreiding.

Een goed plan, een variant op de plannen in Brabant. Vooral omdat de overheid de eisen stelt. Die heeft verantwoordelijkheid voor het landschap en wat daar gebeurt. In opdracht van de maatschappij, die nu eenmaal eisen stelt aan wat de boer doet. De democratisch gekozen vertegenwoordiging van de burgers heeft daarom ook het recht om te zorgen dat aan die eisen wordt voldaan.

Voor de boer is er de eigen keus. Hij kan voldoen aan de eisen van de maatschappij en krijgt de ruimte. Doet hij dat niet, dan moet hij leven met zijn eigen beperkingen wat ruimte betreft. (En misschien ook zijn maatschappelijk inzicht).

Waarom de provincie wel en de Rabo niet, zult u zich afvragen. Welnu, de provincie heeft een dienende maatschappelijke functie en de Rabo een financiële. Elke schoenmaker kan zich het beste bij zijn eigen leest houden. En wat de Rabo betreft met name omdat ze moeite hebben om de eigen schoen goed op de leest te houden.

Laatste reacties

 • Broes

  Het is natuurlijk wel belangrijk voor de banken om een beetje verbinding te houden met wat onder de bevolking leeft. Het bovenstaande geeft aan dat duurzaamheid op verschillende manieren vergroot kan worden. De financiële functie van banken is geen doel op zich maar blijft een middel om maatschappelijke doelen (duurzaamheid) te bereiken.

 • alco1

  Een democratische dictatuur!!!

 • Mels

  Lekker hoor die pro agrarische opsteling hier in Canada........................

 • Fermer

  Vergaderboer, u stelt dat u met dit stukje terug wilt komen op uw vorige blog. Dat is niet zo, want deze blog stond per abuis al voor uw vorige blog op de site. Leuker zou het zijn als u ergens op terug komt dat u dit doet vanwege nieuwe inzichten of op basis van reacties van lezers. Waarom schrijft u deze blogs eigenlijk als u niet reageert op reacties?

 • koestal

  mestafzet is nu doorslaggevend !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.