AlgemeenOpinie

Veelkleurige Vogel(aar) verlaat melkveehouderij

Jan Cees Vogelaar zal dit stukje niet lezen, want hij is zo boos op mij dat hij zelfs het abonnement van deze krant heeft opgezegd. Toch vind ik dat Vogelaar niet zonder afscheidgroet van mij het melkveeplatform kan verlaten.

Want ik vind het jammer dat hij zijn melkgereedschap aan de wilgen hangt. Hij combineert vele dingen die andere bestuurders en boeren missen. Zoals zakelijkheid, de kunst van het woord te voeren en ook zijn column in Nieuwe Oogst was altijd helder en duidelijk. Daarbij trapte hij vele heilige huisjes omver. Tot het einde. In zijn laatste column vloerde hij nog even de LTO, die volgens hem geen enkele daadkracht en samenhang vertoont. Daarbij kreeg het boegbeeld er fijntjes, maar venijnig van langs.

Vogelaar had er geen enkele moeite mee heren die hij diende later nog even stevig aan te pakken. Hij vond FrieslandCampina te zwak bij de stimulering van de weidegang. Bij de melkveehoudersvakbond NMV veroorzaakte hij woede, toen hij hun pleidooi voor het Canadese systeem van productiebeheersing afkraakte.

Het deerde hem niet, deze veelkleurige Vogelaar. Hij kon vrolijk voorzitter zijn van de NMV en zich tegelijk kandidaat stellen voor het voorzitterschap van LTO. Hij won het van bioboer Harm Waalkens en zette de LTO-pet op. NMV-leden waren later teleurgesteld.

Hij werd een beetje een pluchebekleder. Bij FrieslandFoods, één van de voorgangers van FrieslandCampina, viel hij op door zwijgzaamheid. Hij nam de kleur aan van zijn omgeving.

Pas toen hij verlost was van de bestuurlijke besognes kwam de echte Jan Cees Vogelaar weer bovendrijven. Scherp, zakelijk en flexibel als een tuinslang. Werkt aan het opzetten van Harvestagg, een grasverwerker, waar 150 akkerbouwers gras aan zullen moeten leveren. Eindproduct: gas,veevoer en meststoffen. Melkveehouders in de polder denken dat hij de prijs van ruwvoer gaat opdrijven. Vogelaar ligt er niet wakker van.

Flexibel als hij is verkocht hij zijn veebedrijf. Voor een beste prijs. En misschien ook wel vanwege zijn laatste constatering als melkveehouder: de melkprijs gaat volgend jaar dalen.

We zullen deze flexibele profeet missen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin