AlgemeenOpinie

Rijden voor goed doel

Ik wil een boer in Gambia een duwtje in de rug geven. Hebben wij niet allen ooit zo’n duwtje gehad?

Mijn naam is Rim Vliegen. Ik ben 36 jaar, woonachtig in het Gelderse Deest en ik ben opgegroeid tussen de koeien van mijn ouders. Samen met Boy Litjens, 32 jaar, eveneens boerenzoon uit Deest, vertrek ik volgend jaar mei per trekker van Amsterdam naar Banjul om voor het project Boer Helpt Boer een trekker te doneren aan een boer in Gambia.

Afgelopen juli bladerde ik op een middag door Boerderij. Het lezen van een persbericht over een trekkertocht van Amsterdam naar Gambia triggerde mij. Ik heb er nog een paar dagen over nagedacht, en besloot toen dat een inschrijving niet kon uitblijven. Dezelfde maand nog volgde Boy. Team ‘Farmers United’ was geboren!

Al een paar jaar klaagt iedereen steen en been over crisis hier en crisis daar, maar als we kijken naar wat we elke week in de winkelwagen laden … Tuurlijk gaat het minder dan tien jaar geleden. Maar écht slecht? Dat nou ook weer niet. Iemand een stap voorwaarts helpen door hem een trekker en machines te schenken, hem een duwtje in de rug te geven zodat hij een beter bestaan kan opbouwen, dat moet toch kunnen! Hebben we niet allemaal wel eens een duwtje in de rug gehad?

Zelf de trekker naar Gambia brengen, zodat het zeker is dat die aankomt op de plaats waar hij moet aankomen, daarvoor wil ik me sterk maken. Vier weken lang sturen van Amsterdam naar Gambia over allesbehalve comfortabele wegen. Het plan is geboren, de website farmersunited.nl is online, nu de uitvoering nog.

Afgelopen jaar gooide ik her en der een balletje op om het sponsor-animo te peilen. En dat is er zeker! Gelukkig zijn er veel boeren in Maas en Waal met het hart op de goede plek. Een oude stalmeststrooier, zaaieg, landrol, kleine trommelmaaier, hout voor een nieuwe bak voor de strooier, nieuwe verlichting, verf, geld, diesel … Iedereen wil wat bijdragen.

De strooier is inmiddels opgeknapt, en met de maaier is een start gemaakt. Een aantal winkeliers stemde er mee in om een spaarpot op de toonbank te zetten, en de supermarkt in Winssen gaf zelfs toestemming voor een brievenbus naast de statiegeldautomaat. Links en rechts kijken we naar een geschikte trekker, maar dat blijkt nog een hele kluif.

Het lijkt nog ver weg, maar volgend jaar al klinkt het startschot. Vanaf deze plek zal ik regelmatig berichten over mijn vorderingen voor Boer Helpt Boer.

Beheer
WP Admin