AlgemeenOpinie

Piet Boer leert wat hij zou moeten weten

“Voorzitter Piet Boer van FrieslandCampina weet kennelijk niet wat er leeft onder de melkveehouders”, zegt Hanna verongelijkt. “Hij had op de ledenvergaderingen geleerd dat de beurs het beste middel is om boeren te stimuleren. Ik snap niet dat boer Boer dat niet wist.”

Het gaat over de nieuwe kwaliteitseisen. FrieslandCampina wil de touwtjes strakker aanhalen. Consumenten en exportlanden eisen dat. Hoe ze dat gaan doen, daar wordt nu over vergaderd. In het najaar komen de voorstellen, die dan met de leden worden besproken.

“Allemaal onnodig overleg en inspraak”, mort Hanna. “Elke boer weet dat je maatregelen alleen met effect kunt invoeren als er voor wordt betaald. Het beste voorbeeld is de weidegang. Cono beloont al jaren de weidegang en heeft 90 procent van de koeien in de wei. FrieslandCampina kwam er later en zwakker achteraan. Daar loopt maar ruim 70 procent van de koeien in de wei. Nu komt er een inhaalslag om de achterstand in te lopen. Niet gemakkelijk, want inhalen is veel moeilijker dan vooroplopen. Vooral met de wind in de rug. En dat heeft Cono met zijn prima melkprijs.”

Mee eens. Te veel overleg verlamt de coöperatie. Er moet daadkracht zijn. Als nieuwe kwaliteitseisen nodig zijn moet Piet Boer een pakket maatregelen aankondigen, waar de boer geld mee kan verdienen. Dat voorkomt oeverloos vergaderen en geeft sneller effect. De consument kan eerder op zijn wenken worden bediend.

“Ze moeten mij overigens maar eens duidelijk maken wat die consument precies wil”, voegt Hans toe.”Hij wil duurzaam, hoge kwaliteit, afkomstig uit eigen land en streek, maar vooral goedkoop. Hoe weet meneer Boer dan wat de consument wil?”

“FrieslandCampina moet meerdere melkstromen stimuleren”, vindt Hanna. “Biologisch, weidemelk, melk met meer calcium, streekgebonden melk en melk van koeien uit een stal met het predicaat duurzaam. Allemaal soorten die een extra prijs moeten opbrengen. Te beginnen met een hogere prijs voor de boer. Wedden dat boeren dan precies in de richting gaan, die Piet Boer wil?”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin