Commentaar

6266 x bekeken 51 reacties

Hoge melkprijs riskant signaal

FrieslandCampina betaalt in juni een garantieprijs van €42 per 100 kilo melk. Het betekent een stijging van €1,75 per 100 kilo ten opzichte van mei. Een onverwachte meevaller. De markt vertoont immers een dalende tendens. Je zou eerder een negatieve correctie verwachten.

Bij FrieslandCampina dicteert echter de formule. Deze schrijft voor dat als de bedrijven waar het zuivelconcern zich aan spiegelt hun melkprijzen verhogen, hij dat ook doet. FrieslandCampina zat in de voorbije maanden relatief laag, vooral ten opzichte van Arla. Het concern corrigeert nu de inschattingsfouten van de voorbije maanden. De kans bestaat dat de boeren-melkprijs hierdoor ook in de komende maanden op een hoog peil blijft.

Het is nu goed nieuws voor de leden van de zuivelcoöperatie. Het signaal kan wel eens heel anders zijn. De melkproductie is in het  voorbije jaar al enorm hard omhoog geschoten en daardoor ook de mestproductie. Nog zo'n jaar en er volgt een niet te stuiten toevloed aan melk, een opnieuw forse superheffing en vooral, een nog groter fosfaatoverschot. LTO Nederland moet dat volgens een convenant voorkomen, maar heeft daarvoor niet de middelen. Zoveel is nu al duidelijk.

Met deze 'tegendraadse' hoge melkprijs krijgt FrieslandCampina het probleem terug op het eigen bord. Wat het bedrijf met de ene hand geeft, kan het met de andere straks opruimen. Tenzij het zich alsnog neerlegt bij de introductie van dierrechten.

Laatste reacties

 • Van westen

  Altijd nog beter dan de 36,38 die wij van Bel Leerdammer over mei betaald krijgen.
  Diep triest!

 • sjakie

  Lees ik dit nu goed? De hoofdredacteur van de agrarische Libelle adviseert FrieslandCampina de melkprijs te verlagen om zo het mest-/fosfaatprobleem te verminderen.

  Kan iemand deze man in een dwangbuis stoppen en afvoeren?

 • xw

  Ach, je moet toch wat schrijven. Ik neem het hele verhaal nog niet eens voor kennisgeving aan. 't is inderdaad wel apart ja.

 • alco1

  Met de woorden: 'Tenzij het zich alsnog neerlegt bij de introductie van dierrechten'. Ziet de de hoofdredacteur niet de grote verschuiving die er aan zit te komen tussen de sectoren en dat dierrechten ongetwijfeld zal betekenen dat er weer diep in de buidel getast moet worden door ondernemers, waardoor de concurrentie positie met andere landen helemaal onmogelijk zal worden!!!

 • kleine boer

  ach zijn loon keer aanpassen door lidmaatschap op te zeggen....en weer lid worden als het goedkoper word...

 • farmer135

  geachte redacteur, een goede melkprijs is meer dan alleen een signaal, het is een fatsoenlijk belegde boterham voor de melkveehouders.

 • wmeulemanjr1

  De hoofdredacteur vind boeren leuk om over in zijn blaadje te kunnen schrijven, alleen vind hij als het er op aan komt boeren een groep in de maatschappij die je financieel kort moet houden om op die manier alles zo te reguleren dat de 'niet boer' tevreden is dat de boer van alles en iedereen afhankelijk is en blijft zolang hij leeft en geen extra spek op de botten mag gaan krijgen. Leuk volk de redactie.

 • pinkeltje

  Nou, daar heb je geen redaktie en ook geen overheidsmaatregelen voor nodig. Boeren hebben door de jaren heen altijd bewezen dat ze goed genoeg zelf in staat zijn om hun eigen handel om zeep te helpen. Niet voor niets staat er een heel peleton gereed om er 'klaar' voor te zijn wanneer het quotum er af gaat. Ben ik als consument trouwens erg blij mee. Laat die boeren maar lekker veel melken.

 • wichard

  Dus straks is het de schuld van rfc dat er te veel fosfaat is?
  Rare redenatie

 • brutus71

  Opdracht van RFC is om de garantiemelkprijs, berekend volgens de bekende formule en daarboven een flinke prestatie toeslag, uit te keren, ze moeten zich verder niet met politiek bemoeien.
  Verder zullen we zien wat er in 2015 gebeurd, voorlopig ontvangen we een leuke melkprijs, die zijn we binnenkort echt wel nodig om de supperheffing nota te kunnen betalen, die betaalt de Boerderij ook niet.

 • cornelis 22

  Als er een is die een verkeerd signaal geeft dan is het Jan Vullings wel. Mijn advies bel een communicatieadviseur en ga aan damage control doen.

 • Robert Bodde

  Ik verbaas me toch wel over die heel forse correctie van de garantieprijs. Dubbeltjeswerk kan ik me voorstellen, maar krap twee euro? Waar zijn ze daar in Amersfoort dan mee bezig? Weten ze geeneens wat de concurrent uitbetaalde?

  Daarnaast vind ik die uitspraak van Pinkeltje #8 neen hele mooie: Boeren hebben door de jaren heen altijd bewezen dat ze goed genoeg zelf in staat zijn om hun eigen handel om zeep te helpen.
  Hij zegt daarmee trouwens hetzelfde als Vullings: ga zo door en gij zult dierrechten oogsten. Want de LTO- en NZO bobo's hebben dan wel via hun goede naam en een convenant de dierrechten weg kunnen houden, de achterban trekt zich daar duidelijk niks van aan.

 • evert-jan

  precies westerhof Leerdammer zeer slechte melk prijs voor mei,en als je dr over bel is hele club fietsen in frankrijk

 • joopi

  Het is gewoon een grote schande, eerst verkondigen dat de zomerheffing er af is en dan zonder noodzaak een vrije val inzetten met de melkprijs, het zal volgende maand wel weer gecorrigeerd worden bij bel. Want dit kunnen ze domweg niet maken op deze manier

 • Zuperboer

  @ Robert Bodde: Het is eigenlijk heel simpel c.q. kiezen tussen 2 kwaden: 1) Quotering met zijn bijkomende (redelijk stabiele en voorspelbare) kosten waarmee het resultaat werd afgeroomd(afschrijfbaar voor belastingen) en 2) Vrije markt met zijn bijkomende (volatiele (=modewoord 2013) (tamelijk onstabiele en onvoorspelbare) prijsschommelingen (direkte correctiefactor van het bedrijfsresultaat, dus ook voor het belastbare resultaat. Het resultaat zal ongeveer hetzelfde zijn, alleen varen op een woeste zee vraagt nu eenmaal meer stuurmanskunsten om op dezelfde bestemming te kunnen komen. Soms zal het de haven van Newcastle worden, soms die van Dover.

 • daan1908

  Er zijn meerdere schandalen te benoemen waarvan men later schande spreekt maar welke bedoel jij Joopi # 14 ?

 • joopi

  DE melkprijs zo laten zakken in de zomer zonder dat daar echt reden voor is. Cono schurkt nog tegen de 40 cent aan en die heeft ook alleen kaas in haar assortiment en dan met 36,38 komen aanzetten is gewoon een schande. En het dan nog versterken door de eiwitprijs te laten zakken en de vetprijs iets omhoog, want er wordt natuurlijk minder hoog vet geleverd in de zomer en dan kun je nog dubbel het geld op de fabriek houden

 • farmer135

  je kunt toch zo naar een andere fabriek als leerdammer te weinig betaald ?

 • boerbarg

  FC is gewoon op de goede weg

  en LTO hebben we de afgelopen maanden aardig leren kennen met mest, derogatie, en fosfaat verhaal

 • joopi

  @farmer135, dat heb ik ook in overweging.

 • Piet Piraat

  Ach Bodde, je zit al zo lang over die dierrechten te zeiken dat het er op lijkt dat je dat graag wilt.

  De garantieprijs is wat FC verwacht dat anderen uit gaan betalen. Daar kun je langs zitten inderdaad. Meestal een paar dubbeltjes, soms wat meer.

 • haam

  als er wat aan het fosfaatoverschot gedaan moet worden dan moet er eerst vlees op de botten komen bij de boeren dus dank je FC jullie weten hoe het moet , eerst de fabriek voldoende eigen vermogen en nu de leden

 • LUCTOR

  Reactie 1en13 Al eens geinformeerd bij een andere zuivel verwerker?
  Ik denk het niet! Jullie zijn toch vrije ondernemers maar persoonlijk denk ik dat de meeste melkvee houders lees goed de meeste dus niet allemaal genoegen moeten nemen met wat de afnemer betaald en daar zelf totaal geen invloed op uit kunnen oefenen. Kijk wat voor invloed de Russen op jullie verwerker hebben kaas winkeltje niet dicht volgen er sancties.
  Maar helaas die invloed hebben jullie niet bij jullie verwerker. Dus wat betekent dan vrije ondernemer nog.

 • Mozes

  Een hogere garantieprijs betekent dat de concurrenten zoals Arla en Deltamilk die melk afnemen uit DMF ook 1,75 cent per liter extra moeten betalen. Daar zullen ze blij mee zijn.

 • johannetje

  Dit is me ook wat. De melkprijs moet omlaag om het fosfaatoverschot te verkleinen. Die had ik nog niet eerder gehoord! Dan moet ook de tarwe prijs weer naar 90 euro, de totale landbouw in armoede om het fosfaatoverschot te verkleinen. Dat is de oplossing!!

 • John*

  het is geen gewoon een kwestie van de vervuiler betaald. en dan maakt het niet of je koeien, varkens of kippen hebt. Als er meer mest is dan de grond toelaat betekent dat verantwoord verwerken en/of afvoeren naar buitenland. In mijn ogen bepaald het perceel hoeveel mest er op mag en niet het wetboek. Daarom i.p.v. het monsteren van vrachtwagens beginnen met het bemonsteren van percelen en aan de hand daarvan wordt bepaald hoeveel mest erop mag. In tegenstelling tot al dat andere wat al bedacht is zal dit wel leiden tot een betere grondwaterkwaliteit en met als bijkomend voordeel ook betere opbrengsten omdat alle percelen voldoende bemest worden. (een hoogproductief perceel mag meer bemest worden doordat er ook meer geoogst wordt en zodoende meer mineralen opgenomen worden).

  Als de toe te laten hoeveelheid mest bekend is kan de veehouder uitrekenen hoeveel mest er verwerkt moet worden of het aantal percelen wat deze bij moet huren of contracteren voor mestafzet.

  Dit systeem zal meer opleveren dan welke quota dan ook, en wil je perse groeien zonder grond. dat is prima maar bedenk dan wel dat dat gedeelte van de extra mest verwerkt moet worden.

 • melkveehouder .

  Na jaren van zich warmen aan de advertentieopbrengsten van de quotumhandel en makelaardij moet Boerderij het zonder doen. Een laatste offensief van Jan en Robbert om deze lucratieve handel in de vorm van iets anders terug te krijgen? Heren, richt jullie energie in het produceren van artikelen waar de boer mee vooruit kan. En dan bedoel ik zeker niet het publiceren van onze kostprijzen. Laat een zien wat jullie kunnen en publiceer eens wat kostprijzen en winst- en looncijfersvan bedrijven waarvan wij de producten ontvangen.

 • auto35

  Fosfaat overschot? Vandaag gehoord van IJsselmeervissers dat het water net kraanwater is. De visstand gaat zo sterk achteruit dat de overheid een vangstverbod gaat instellen. Over fosfaat overschot gesproken. Wat een krom beleid.

 • koestal

  het probleem ligt blijkbaar bij de Boerderij ,die heeft er erg veel moeite mee,ik heb wel andere tijden meegemaakt,dat ik blij was om op tijd de rekeningen te kunnen betalen

 • massan

  Wat een merkwaardige reactie van Boerderij.
  Campina volgt gewoon de markt; wat is daar mis mee???
  Een melkveehouder weet dat de mest verwerkt moet worden wanneer hij meer koeien gaat houden. Waarom dan nog altijd dat gezeur over dierrechten????

 • mts_kuijpers

  Gister nog een stuk gezien op televisie dat de vissers van het IJsselmeer het moeilijk hebben omdat er te weinig fosfaat (lees: voeding voor vissen) in het water zit waardoor er te weinig 'schubvis' is. Misschien moet er maar eens beter worden gekeken naar dat vermeende fosfaatoverschot?

  Terugkomend op de woorden van de redacteur: stijging van fosfaatproductie over 2013 is in mijn optiek meer te wijten aan de onzekerheid die er is ontstaan door de eventuele komst van dierrechten en niet door hogere melkprijs. Veel veehouders hebben meer koeien vast gehouden als verzekering tegen dierrechten. Hogere melkprijs betekent niet dat er meer geldt overblijft, waarom in dat geval dan meer melken? Boeren rekenen steeds meer voordat ze simpelweg meer koeien gaan houden.

  Misschien moet de redacteur eerst meer inlezen voordat hij conclusies trekt!

 • klaas.van.der.horst1

  Wat veel verschillende reacties! De melkveehouders is natuurlijk van harte een geweldige melkprijs toegewenst. Campina doet ook wat is afgesproken met de leden. Maar is er dan niemand die nadenkt over de evt gevolgen?
  Je kunt toch beter anticiperen op overheidsingrijpen en je bedrijfs- en sectorbeleid goed afstemmen dan met de ogen dicht tegen de muur aanknallen?

 • Fermer

  @klaas, men anticipeert toch? Zie mts kuijpers. Als jij niet groeit, dan pakt je buurman jou ruimte. Dat is vooruitlopen op overheidsingrijpen, en als jij niet kan uitrekenen dat groeien loont, dan staat er wel een schare voorlichters die dat wel kunnen. En sectorbeleid? Eerst worden de agrarische sectoren tegen elkaar uitgespeeld, daarna de ondernemers tegen elkaar door te praten over fosfaatplafonds en dierrechten, dus wie wat wil moet de ander voorzijn. Er is geen sectorbeleid, er is een verdeel en heers beleid gericht op winst voor de multinationals en de gewone boer klein houden.

 • poldes

  emmerei.
  en zo is de realiteit.

 • massan

  Helemaal mee eens.
  Het zou ook te gek zijn als we melkquotum gaan vervangen voor dierrechten. Moeten we weer voor lucht betalen als we willen uitbreiden.
  Verdwijnt het geld weer uit de melkveesector

 • ACB

  Een keer raden bij wie ze de rekening neer leggen.

 • alco1

  Bedankt Klaas. Ons neer te zetten als mensen die niet nadenken . Samen met anderen hebben we de gevolgen van wel of niet melkquotum, wel of niet dierrechten tot in den treure 'uitgekleed' en dan krijg je dit te horen.

 • trijnie

  De waarheid is niet altijd gemakkelijk onder ogen te zien......

 • melkveehouder .

  @ Trijnie, de waarheid is dat dit zogenaamde 'overschot aan fosfaat' op termijn van onschatbare waarde is om de bodem mee te voeden en dus zeker geen bedreiging vormt. Fosfaat is namelijk niet maakbaar en eindig. De kunst is alleen om op een rendabele manier de fosfaat uit de mest te halen en/of te distribueren. Maar de strekking van bovenstaand artikel slaat nergens op.

 • Zuperboer

  In het fosfaatverhaal zou Boerderij er goed aan doen om dit onderwerp eens tegen een wetenschappelijk licht te houden (misschien zelfs laten houden door gastredacteuren). Zoek eens voor ons uit of het werkelijk zo dramatisch is onder de nederlandse landbouwgronden. Of wordt er over de rug van de melkveehouders een spelletje gespeeld(net als in het stikstofdossier/ammoniak- het geval lijkt) Ga eens wat dieper in de wereld van RIVM en anderen en probeer de onderste steen boven te krijgen. We moeten naar een eerlijke behandeling van de landbouw toe en niet naar een behandeling met links accent die alleen uitkomsten erkent die de boeren beknotten. De waarheid moet boven tafel in het belang van de landbouw als economische pijler van de nederlandse economie. Landbouw = banen.

 • alco1

  Reactie #38 is er weer één die de nadelen van onze vrije democratie weergeeft. Totaal onwetenden die gaan oordelen!!!

 • trijnie

  Reactie 41 nog niets veranderd. Realistisch???
  Waarom de mest naar Duitsland als hier niet genoeg is?

 • melkveehouder .

  @Trijnie, Zolang er op deze aardbol nog ergens kunstmest wordt geproduceerd is er kennelijk een tekort aan dierlijke mest. Dat onze mest naar Duitsland moet is een politieke keuze en geen rationele. Leg de gewone man maar eens uit dat we dierlijke mest moeten afvoeren vanwege een stikstofoverschot en vervolgens kunstmest moeten aanwenden om de tekorten op te vullen. En hier wil ik het bij laten om niet af te dwalen.

 • Mozes

  @melkveehouder, dit kan wel aan de gewone man worden uitgelegd. Dierlijke mest heeft bij volledig opstallen een benutting van 65%, bij weidegang een benutting van 35%. Een deel wordt dus niet benut maar komt in het milieu terecht. Kunstmest heeft een benutting vrijwel 100%.

 • pietjeeigenwijs

  Leg de gewone man maar eens uit dat we dierlijke mest moeten afvoeren vanwege een stikstofoverschot en vervolgens kunstmest moeten aanwenden om de tekorten op te vullen.
  Wie heeft hier de beste lobby?
  De emissie van Kunstmest is zeker net zo groot als dierlijke mest.
  Daarbij verarmt de kunstmest de grond. Dierlijke mest verrijkt de grond, waardoor er minder uitspoelt!

 • trijnie

  Ik kan me niet indenken dat die dunne gier de grond verbetert.
  Anders is het als je goede potstal met stro gebruikt, dat is goed voor de grond, evenals goed compost.( geenhuisvuilcompost)

 • m.en.mh.miedema

  Draai het eens om en betaal iedere boer een Euro per liter op voorwaarde dat hij zijn veestapel halveert en corrigeer deze prijs jaarlijks voor de werkelijke inflatie (10%). Dan is de noodzaak voor schaalvergroting ook meteen weg. Doe hetzelfde bij alle andere veehouderij sectoren en het vermeende 'mestprobleem' is ook ineens opgelost.
  Dit kan natuurlijk niet want stel je eens voor dat er echt eerlijke prijzen voor de boer zijn produkten betaald moeten worden.
  Een melkprijs van 42 cent is nog steeds een prijs van 25jaar geleden, trouwens de hoeveelheid melkkoeien zit op een niveau van voor de oorlog, zet dat even af tegen het aantal inwoners/verkeer/luchtvaart/luxe consumptie artikelen en zie waar de werkelijke milieuproblemen zich voordoen. Met andere woorden wil de redactie van Boerderij even nadenken voor dat ze wat schrijven!

 • alco1

  @ Mozes. De schrijver heeft het over fosfaat overschot. Jouw getallen zijn daarvoor niet relevant.
  @trijnie. De woorden: 'Ik kan me niet indenken' Getuigd alweer van suggestief je mening geven.
  @Miedema. Juist. Het wordt de hoogste tijd het werkelijke milieu probleem aandacht te geven.

 • melkveehouder .

  @Mozes. Als kunstmest een benutting van 100% kent, dan leg me eens uit waarom bij metingen naar het nitraat gehalte in de grond de hoogste gehalten bij de akkerbouwer worden gevonden, en de laagste bij de melkveehouderij? Kijk vóór de beantwoording ook even naar # 45

 • agratax2

  Via de melkprijs de fosfaat productie sturen zal moeilijk zijn. Dan maar eenvoudig melk produceren tot in de hemel met als gevolg een dalende melkprijs en een toren hoge boete voor de afvoer van de overtollige fosfaat (mest). Misschien was dan een rem op de uitbreidng wel een goedkopere weg. Maar ik vertrouw er op dat de melkveehouders weten wat ze doen en de goede beslissingen nemen in dezen.

 • 200113528

  wat een knuppel van een schrijver. Echt een waardeloze sijbel. Waarschijnlijk heeft hij aandelen in supermarkten en ziet hij de inkoop prijs van de producten oplopen of zoiets. Massaal opzeggen dit nar e blad. Je eigen weglaten zetten door een stelletje prutsers kan altijd nog wel

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.