AlgemeenOpinie

Hoge melkprijs riskant signaal

FrieslandCampina betaalt in juni een garantieprijs van €42 per 100 kilo melk. Het betekent een stijging van €1,75 per 100 kilo ten opzichte van mei. Een onverwachte meevaller. De markt vertoont immers een dalende tendens. Je zou eerder een negatieve correctie verwachten.

Bij FrieslandCampina dicteert echter de formule. Deze schrijft voor dat als de bedrijven waar het zuivelconcern zich aan spiegelt hun melkprijzen verhogen, hij dat ook doet. FrieslandCampina zat in de voorbije maanden relatief laag, vooral ten opzichte van Arla. Het concern corrigeert nu de inschattingsfouten van de voorbije maanden. De kans bestaat dat de boeren-melkprijs hierdoor ook in de komende maanden op een hoog peil blijft.

Het is nu goed nieuws voor de leden van de zuivelcoöperatie. Het signaal kan wel eens heel anders zijn. De melkproductie is in het  voorbije jaar al enorm hard omhoog geschoten en daardoor ook de mestproductie. Nog zo’n jaar en er volgt een niet te stuiten toevloed aan melk, een opnieuw forse superheffing en vooral, een nog groter fosfaatoverschot. LTO Nederland moet dat volgens een convenant voorkomen, maar heeft daarvoor niet de middelen. Zoveel is nu al duidelijk.

Met deze ‘tegendraadse’ hoge melkprijs krijgt FrieslandCampina het probleem terug op het eigen bord. Wat het bedrijf met de ene hand geeft, kan het met de andere straks opruimen. Tenzij het zich alsnog neerlegt bij de introductie van dierrechten.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin