Commentaar

1526 x bekeken 2 reacties

Gewassen floreren, goede basis voor een topoogst

Het weer bepaalt de komende maanden 
of het ook een topoogst gaat worden.

Het groeiseizoen kwam vroeg uit de startblokken. Het voorjaar van 2014 kende geen extreem natte perioden, waardoor het zaaien en poten twee weken eerder dan gemiddeld op gang kwam. Op die voorsprong hebben de gewassen rond de langste dag op 21 juni nauwelijks ingeboet, zo blijkt uit het jaarlijkse rondje ‘stand van de gewassen’ van Boerderij.

Dankzij temperaturen die voor februari, maart, april en mei hoog waren, staan gewassen er doorgaans florissant bij.

Lokaal zijn er uitzonderingen, zoals percelen met pleksgewijs waterschade in Flevoland, maar zeker ook in Drenthe. Op grotere schaal zijn daar complete suikerbieten- en aardappelpercelen verzopen. Daarvan is geen redelijke oogst meer te verwachten.

Als het groeizaam weer is voor gewassen, floreren ook schimmelziekten. De 
gevreesde phytophthora-schimmel woekert dan ook her en der in aardappelpercelen en vormt plaatselijk een grote bedreiging voor kwaliteit en opbrengst. Verontrustend. Afgelopen decennia heeft de schimmel wel vaker grote uitbraken gekend, maar nooit een totale misoogst veroorzaakt, met dank aan het vakmanschap van de Nederlandse aardappeltelers.

Halverwege het groeiseizoen de afloop voorspellen, is vrijwel onmogelijk. De puike stand der gewassen kan echter in potentie een goede tot zeer goede oogst voortbrengen. Bovengronds kunnen ziekten nog voor de nodige tegenslagen zorgen. En wellicht camoufleert het optimale groeiklimaat de sluimerende, ondergrondse structuurproblemen, waarmee veel kleigronden te kampen hebben na de vorstloze winter. Een droogteperiode kan komende maanden snoeihard toeslaan en de verwachte hoge gewasopbrengsten fors temperen.

De aardappelinkoper speculeert vooralsnog op een zeer grote oogst. Voor laatste resten fritesaardappelen uit oogst 2013 wordt nog slechts €4 tot €7 per 100 kilo geboden. Dat is rond eind juni laag, zelfs nog onder het slotniveau van het voor de telersprijs rampzalige aardappeljaar 2011, dat ook een zeer vroege start kende.

Laatste reacties

  • leodejonge1

    Kom je wel eens in het land ?? Situatie is 180 graden gedraaid sinds enkele weken. Potentie van aard. en uien opbrengsten is lager als vorig jaar. Structuurplekken worden nu al zichtbaar, grond is keihard.

  • Alex63

    gort droog aardappelen klappen tegen het bed, 3a4 knollen aan een struik, wij zijn er zeker niet bij dit jaar, ja in de hoek waar de klappen vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.