AlgemeenOpinie

Gevaarlijke voorzichtigheid

Het concept-wetsvoorstel Dieraantallen en Volksgezondheid beoogt veiligheid voor de burger maar is voor de veehouderij erg gevaarlijk. Volgens het ministerie zullen mogelijk 2.000 bedrijven hier de gevolgen van ondervinden, maar het maakt niet duidelijk waar dat op gebaseerd is.

Een relatie tussen veedichtheid en volksgezondheid is nog steeds niet aangetoond. De Gezondheidsraad durfde hierover geen conclusies te trekken in een rapport dat anderhalf jaar geleden verscheen. Toch wil staatssecretaris Dijksma de Wet dieren alvast zo aanpassen dat gemeenten en provincies zelf de mogelijkheid krijgen om beperkingen op te leggen aan veehouderijen, als zij die relatie wel aan kunnen tonen. Dijksma maakt de wet alvast klaar voor een onverhoopte toekomst waarin veehouderij slecht is voor de volksgezondheid.

Laten we het houden op een ietwat doorgeschoten voorzichtigheid, ingegeven door de fouten die gemaakt zijn bij de Q-koorts, toen de overheid te langzaam reageerde. Maar voor de veehouders is het een erg gevaarlijke ontwikkeling. Als deze wetswijziging er door komt, ligt de weg open naar oeverloze discussies in elke gemeente met de (intensieve) veehouderij. Dat kan niet de bedoeling zijn. Als er aantoonbare risico’s zijn, dan is het zaak die gericht aan te pakken. Beperking op basis van omvang van de veestapel is dan een bot wapen.

Beheer
WP Admin