Redactieblog

2342 x bekeken 17 reacties

Crisis, maar nu niet bij de boer

"Wat moeten we tevreden en gelukkig zijn", zegt Hanna als ze thuiskomt van de excursie van Vrouwen van Nu.

"Ik zat naast een vrouw, wier man was ontslagen. Hij is midden vijftig, dus hij verwacht ook geen werk meer te krijgen. Bovendien hebben ze een zoon, die vast werk zoekt. Hij hopt van contract naar contract. Dat soort mensen voelt de crisis. Wij niet."

Zo is het. We koersen af op een paar prima jaren. Hoge melkprijzen en de kosten beheersbaar. Volslagen tegengesteld aan het tijdsbeeld, waarin de crisis toch stevig toeslaat. Kijk maar om je heen.

"Werklozen en mensen met een uitkering hebben er echt last van", meent Hanna."Ik voelde me een beetje opgelaten naast die vrouw met haar werkloze man en zoon. Ze moet met veel minder rondkomen en het was al geen vetpot. Ik voelde me met onze betrekkelijke weelde daar ongemakkelijk bij. Ik heb het gesprek maar op andere onderwerpen gebracht. Ik merkte toen dat haar maar één ding interesseerde: haar eigen situatie in deze crisisjaren. Begrijpelijk".

Helemaal mee eens. Onlangs las ik nog een stuk over de crisis van bijna honderd jaar geleden, de dertiger jaren van de vorige eeuw. Dat was een echte boerencrisis. De prijzen van akkerbouwproducten zakten in tien jaar met zo'n 60 à 70 procent. De melkprijzen gingen met meer dan 50 procent omlaag. Vele boeren moesten er mee stoppen. Er was geen vangnet en er dreigde armoede. In het bijzonder de pachtboeren waren de dupe. De grondprijzen en de pacht bleven hoog, vooral ten opzichte van de opbrengstprijzen.

De regering van toen greep in. Er kwam een landbouwcrisiswet in 1933. Door onder meer invoer- en andere heffingen werd een verdere prijsval voorkomen. In 1938 kwam er een eerste pachtwet, met als doel de pachter te beschermen. Het ergste van de wereldwijde crisis was toen echter al achter de rug.

"Zie je wel dat wij poepie-tevreden moeten zijn?"constateert Hanna, die over mijn schouder meeleest: "We verkeren als boeren in deze crisis in een bevoorrechte positie."

Ik kan niet anders dan het met haar eens zijn.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Hoe tekenend en onheilspellend is het voor deze betrekkelijke 'weelde' dat men heden ten dage weer knaagt, aan de toen met de ervaringen van een crisis vers in het geheugen, ingestelde pachtersbescherming? En hoe veel beter zijn de huidige melkprijzen gecorrigeerd voor inflatie?

 • Rip

  Zuperboer, vertel jij me eens wanneer jij tevreden zou zijn? Als je nu nog ontevreden bent, terwijl vee mensen het moeilijk hebben ben je het niet waard om boer te zijn. Je zou maar eens moeten leven met een uitkering. Dan zou je wel anders piepen. Gelukkig krijg je bij de reacties geen medestanders.

 • farmerbn

  Geen werk hebben is niet goed. Zuperboer zelf maakt waarschijnlijk veel uren en heeft daardoor een laag uurloon. Een werkloze weigert misschien om voor dat uurloon te gaan werken of het is (wettelijk)verboden om tegen dat uurloon te werken. In beide gevallen is de crisis nog niet erg genoeg om veranderingen teweeg te brengen.

 • Zents beheer

  Die zg. 'zuperboer' #1 vergeet voor het gemak maar even dat een flink deel van z'n inkomen bestaat uit subsidie en steun opgebracht door anderen die ook hard werken voor hun centen.

 • John*

  subsidies zijn een verzekering voor voldoende voedselproductie..

 • minasblunders1

  Zuperboer heeft gelijk wb het knagen aan de pachtersbescherming. Het is een ernstige vorm van korte termijndenken, de gevolgen zullen er niet om liegen.

 • cornelis 22

  Als je als werkloze jongere (50 % in Zuid Europa) weet dat boeren in het noorden die vaak al miljonair zijn tienduizenden euros subsidie krijgen zodat ze nog meer land van 60 of 70 duizend per ha kunnen kopen dan kan ik me voorstellen dat je dit onrechtvaardig vindt. Ik krijg zelf ook subsidie maar ik kan eigenlijk geen argument bedenken om dit niet af te schaffen. We zijn ook altijd druk met maatschappelijk draagvlak voor de toeslagen en subsidies is dat gewoon nul .

 • LUCTOR

  @farmerbn Vertel jij me dan eens waarom het nu, heden ten dage de trend is om het werk waar de boer zelf een broertje dood aan heeft door een meestal agrarisch uitzendbureau laten uitvoeren die weer met oost europese mensen aan komt zetten.
  Maar ik maak wel uit je reactie op dat diegene die geen hoog geplaatste funktie heeft of geen groot boerendedrijf de pet weer voor de ogen moet trekken als jij ze tegenkomt woon je toevallig in het noorden.

 • pinkeltje

  Beetje kort door de bocht om te stellen dat boeren alleen oosteuropeanen inhuurt om werk te doen waar hij zelf geen zin in heeft. Ik mag aannemen dat je toch beter weet?

 • LUCTOR

  @pinkeltje Ik weet wel beter ik weet het gewoon.
  Nu de prijs van melk etc een aannemelijk niveau heeft draaien de meeste loonbedrijven top omzetten er wordt een hoop landwerk uitbesteed aan de loonwerker met de opmerking voor dat bedrag kan ik het zelf niet doen.Wat in magere jaren wel in eigen beheer wordt uitgevoerd.
  Een hoop nog niet afgeschreven machines blijven ongebruikt in de schuur staan. Voor dit soort werk is het loonbedrijf geen Oost europaan nodig, zijn wel mensen voor te krijgen. Maar moeten de asperge,s gestoken worden of wat voor soort fysiek werk ook is het 8 van de 10 keer dat er een oost europeaan op het erf verschijnt.

 • farmerbn

  In zuid-europese landen bestaat er geen jeugdloon zoals in Nederland. Dat is volgens mij de reden dat daar zoveel jongeren geen betaalde baan hebben. Een werkgever heeft liever een oudere jongere voor hetzelfde loon. Als de jongeren daar accepteren om te gaan werken voor het lagere jeugdloon dan hebben ze eerder een baan maar wederom is de crisis nog niet erg genoeg...

 • farmerbn

  @luctor: Het is heel simpel; elke keer dat er werk is, weeg je af om het zelf te doen of om iemand anders te vragen. Dit gaat vaak op basis van geld en ook op kwaliteit. Kost een ander 30 euro per uur dan doe ik het bv zelf maar kan ik iemand vinden die het voor 8 euro doet, dan laat ik hem de klus uitvoeren. Daar is niets mis mee. Men kijkt ook zo naar de loonwerker mbt eigen mechanisatie. Iedereen heeft andere getallen als omslagpunt maar ik geef alleen een getallen-voorbeeld.

 • Rip

  Farmerbn, jouw verhaal klopt voor geen meter. In de Zuideuropese landen is volgens jou geen jeugdloon. Ze zouden dan voor minder geld gaan werken. Hoe komt het dan, farmerbn, dat de werkloosheid onder jongeren daar veel groter is dan hier? Je kletst maar wat.

 • agratax2

  farmerbn. #11. Als je bewering klopt. dan geldt dat zeker ook voor Nederland, waar de arbeidsmigranten het werk opknappen dat de Werkelozen (werkzoekenden wil ik het niet meer noemen) te min en te vies vinden. Helaas hebben de werkelozen het zover laten komen dat de Nederlandse bedrijven liever een buitenlander nemen omdat die komt om geld te verdienen en niet zeurt over een uurtje meer,een paar viese handen of een tomaatje meer per uur geplukt.

 • koestal

  In 2009 was de melkprijs ongeveer 20 cent per L,dat zijn we snel vergeten ,toen had ook niemand zorgen met de melkveehouders,nu heb ik ook geen zorgen met iemand anders ,klinkt misschien egoistisch maar de wereld is soms hard.

 • Fermer

  Betere titel zou zijn 'Crisis, maar nog niet bij alle boeren', als we deze blog met die van Cees van Bruchem 'Boer blijven' vergelijken. Tuurlijk draaien Hanna, Hans en niet vergeten vergaderboer zelf bovengemiddeld. Toch blijkt dat meer dan eenderde van de boeren met meetelling van het inkomen van de partner nog onder het minimum voor zelfstandigen blijft, een gegeven dat voor de sectoren alarmerend zou moeten zijn ipv. het jubelverhaal van vergaderboer. Terzijde, wanneer de gemiddelde burger de afgelopen tientallen jaren even zuinig en sober geleefd had als de gemiddelde boer ,en zijn geld niet opgemaakt, maar ook geïnvesteerd had, dan had die waarschijnlijk nog wel wat achter de hand om de crisis de eerste jaren althans nog wel redelijk door te komen. Dus medelijden met mensen die geen drie keer per jaar meer op vakantie kunnen?

 • farmerbn

  @rip. In zuid-europese landen bestaat er geen jeugdloon dus alle medewerkers kosten de baas evenveel. De bazen hebben dan liever een oudere jongere dan jongeren onder de 20 jaar, als medewerker. De jeugd zit dan vaak zonder werk. In Nederland heb je jeugdloon dus de jeugd kost de baas minder dan de anderen omdat jeugdloon lager is dan CAO-loon. In Nederland hebben dus jeugdigen vaker een baan dan in zuid-europese landen. Als de jeugd in zuid-europese landen tegen het stelsel jeugdloon blijft, betekent dat dat de jeugdwerkloosheid daar hoog blijft. Zo moeilijk is dit toch niet?

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.