Commentaar

1292 x bekeken

Alleen meer controle is niet genoeg

Kabinet doet appèl op meer kwaliteitsbesef in vleesketen én komt met meer controle.

Het kabinet gaat haar greep op de veiligheid van de vleesketen verstevigen. Na het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van afgelopen maart naar aanleiding van vooral fraude zoals de paardenvleesaffaire, erkennen minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) nu dat de veiligheidsborging voor vlees niet goed genoeg is. Het moet beter.
Vlees is kwetsbaar. Het is dus logisch dat Dijksma en Schippers iedereen in de sector oproepen om alles te doen wat de vleesveiligheid verbetert. Ze doen een appèl op de juiste attitude, haast klemmender nog dan dat ze naleving van de regels willen afdwingen.
Ook zouden overheidscontroles scherper moeten, meer NVWA. Begrijpelijk, aangezien het bij krappe marges aantrekkelijk is langs of over de rand van de afgrond te scheren. Een minimumstrategie kan net het verschil maken tussen iets en niets verdienen.
Actie is nodig. Schippers en Dijksma schrijven: ‘Het bedrijfsleven neemt door de hele keten (inclusief veebedrijven, red.) heen zijn verantwoordelijkheid onvoldoende. De hygiëne in de bedrijven schiet tekort en de productintegriteit is niet geborgd. Dit is ontoelaatbaar.’
Het is niet echter zomaar gezegd bij wie de verantwoordelijkheden voor vlees moeten liggen, overheid of bedrijfsleven. Het maakt nogal uit of het gaat om de preventie van oplichting (paardenvlees als rundvlees verkopen) of om de volksgezondheid.
Daarbij telt ook de beeldvorming. Een extra nadelig effect van de privatisering van de vleeskeuring de afgelopen jaren is dat het keuringssysteem en het toezicht de Nederlandse exportpositie in gevaar brachten. Exportlanden, Rusland voorop, stellen de eis dat de certificaten van de overheid komen. Wel, dat kan dan een argument zijn om niet al te principieel te redeneren en de rol van de overheid weer wat op te tuigen.
Zolang ook maar het beroep op de juiste houding in de vleessector goed wordt gehoord en begrepen. Met onwillige honden is het namelijk slecht hazen vangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.