AlgemeenOpinie

Vizier voluit op fosfaat

Melkveehouders betalen over het melkjaar 2013/2014 €132 miljoen superheffing. De boete bereikt daarmee een recordhoogte.

Sinds de invoering van het melkquotum in april 1984 stond dit op €91 miljoen in 1988/1989. De superheffing kostte de Nederlandse melkveehouderij in totaal €949 miljoen, en nu al staat vast dat de sector dit melkprijsjaar de grens van €1 miljard fors gaat overschrijden. In het laatste quotumjaar gaan alle remmen op productie los om per april 2015 voluit uit de startblokken te schieten.

De melkveehouders strepen de boete van 27,83 cent per 100 kilo melk nu gretig weg tegen de opbrengstprijs van ruwweg 40 cent. Van de 12 cent kunnen de variabele kosten net worden betaald. Op 1 april 2015 staat er dan wel een hoogproductieve veestapel klaar voor de toekomst. Een toekomst met ongebreidelde groei? Geenszins. Meer melk betekent ook meer koeien. En daarmee stijgt de fosfaatproductie, volgens de statistieken in het afgelopen jaar met 5 miljoen kilo. Met nog zo’n stijging in 2014 wordt het plafond van 84,9 miljoen kilo dat in december in het convenant ‘Sturen op mineralenefficiëntie via KringloopWijzer’ is afgesproken, overschreden. Een echt sanctiebeleid is er niet. De sector creëerde er wel goodwill mee in Den Haag en mogelijk ook in Brussel. De melkveehouderij voorkwam er melkveerechten mee.

Het imago blijft doorslaggevend bij toekomstige politieke besluiten. Er is de sector daarom alles aan gelegen om onder dit fosfaatplafond te blijven. Na het opschalen van de productie moet het vizier nu voluit op fosfaat.

Beheer
WP Admin