Commentaar

1629 x bekeken 5 reacties

Tol van derogatie blijkt nog hoger

Verbod op fosfaatkunstmest ontneemt akkerbouwers keuzevrijheid.

Steeds duidelijker wordt wat een loodzware bevalling het is geweest om de derogatie binnen te slepen in Brussel. In haar laatste brief hierover spreekt staatssecretaris Dijksma van een 'langdurig, intensief en moeilijk proces'. Ze probeert zich daarmee een beetje in te dekken tegen de aanzwellende kritiek, nu duidelijk wordt hoeveel water Nederland bij de wijn deed.

Het verbod op kunstmestfosfaat op derogatiebedrijven blijft echter een beschamend verhaal – voor de staatssecretaris en ook voor LTO. Ten eerste heeft Dijksma een dubbele inschattingsfout gemaakt. Ze heeft het kunstmestverbod ten onrechte beoordeeld als een 'technische kwestie' in plaats van een politiek gevoelige. Daarom heeft ze het niet eerder meegedeeld aan de Kamer. Ze verwijst naar een RIVM-rapport waaruit blijkt dat derogatieboeren 'slechts' 3 procent van hun fosfaat in de vorm van kunstmest toedienen. Een streep daardoor zou dus geen al te grote gevolgen hebben, dacht ze. Mís. Dat kleine beetje kunstmest is voor veel maistelers juist een belangrijk instrument om hun gewas aan de praat te krijgen.

Maar er is meer. Uit strategisch oogpunt heeft Dijksma alle luiken gesloten gehouden tijdens de onderhandelingen. Daarmee heeft ze zich afgesloten van deskundige input vanuit de sector. Dat wreekt zich nu dus.

Er is nóg iets. Dijksma wappert met afspraken met de sector. LTO heeft ooit toegezegd dat veehouders vanaf 2015 alleen nog mineralen van dierlijke herkomst zouden gebruiken. Een kunstmestverbod voor alleen fosfaat op derogatiebedrijven is daarbij vergeleken klein bier. In zekere zin valt LTO nu in het eigen zwaard. Al moet gezegd dat aan de destijds genoemde voorwaarden, zoals introductie van kunstmestvervangers uit dierlijke mest, niet is voldaan.

Hier geen pleidooi voor het opdringen van mineralenconcentraten aan telers, integendeel. Dat moet zich eerst nog bewijzen. Het gaat hier om: laat de overheid randvoorwaarden stellen, en laat boeren vrij in hun keuze voor dierlijke mest of kunstmest. Ieder zijn vak.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  Geert, wat heeft derogatie en kunstmest uit fosfaat verbieden met akkerbouwers te maken? Een akkerbouwer mag toch gewoon kunstmest(fosfaat) gebruiken? Evenals de veehouder zonder derogatie. En LTO heeft niks toegezegd, alleen de ambitie uitgesproken om middels mestverwerking kunstmestvervangers te ontwikkelen en kunstmest van de markt te verdringen. Dit gekoppeld aan evenwichtsbemesting, afschaffing van dierrechten, minder input van fosfaat via voeders en introductie van mestverwerking van het overschot. LTO onderhandeld middels een pakket van inspanningsverplichtingen. om aan de doelstelling te voldoen. De overheid voert een hap-snap beleid. De technische ontwikkeling van kunstmestvervangers loopt voorspoedig maar stelt tov het totaalverbruik aan kunstmest niks voor.( en juridisch nog een lange weg te gaan) Jij stelt dat de overheid miv 2015 van LTO kunstmest mag gaan verbieden. Dat is de werkelijkheid omdraaien.

 • Zuperboer

  Een ding is duidelijk geworden een ministerie van Landbouw met bijbehorende minister was dit nooit en te nimmer overkomen. De landbouw is een zeer belangrijke pijler voor de Nederlandse economie en de onverschilligheid t.o.v. de agrarisch ondernemers wordt nu al afgestraft. Een startgift fosfaat in de rij bij het grootste gewas van Nederland is een kleine verzekeringspremie (die naar mijn weten) wereldwijd gemeengoed is. Dit is vragen om grote problemen en als er met (boeren-)verstand naar was gekeken was deze misser niet ontstaan.

 • farmerbn

  PvdA houdt niet van boeren en ook de VVD is fout want die hebben toegestaan dat PvdA de landbouwstaatssecretaris leverde. Komen we toch weer uit bij het CDA.

 • agro1

  als polletiekers verstand hadden, waren ze nooit in de polletiek verzeild geraakt. ciolos boppe!!!!

 • wmeulemanjr1

  t' is allemaal mosterd na de maaltijd, iedereen is er nu over aan het 'lullen' maar de linkse overheid zet de anti-landbouwkoers rustig door, en trekt zich van wat de 'sector' zelf vind niets aan, hoe de LTO ook tekeer gaat nu ineens!! De LTO-slijmjurken waren altijd teveel gebrand op een zeer goede verstandhouding met de overheid en daar heeft onze fijne landbouwstaatssecretaris 'grof gebruik' van gemaakt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.