Commentaar

2783 x bekeken 4 reacties

Spuitvrije zones

In vergelijking met de intensieve veehouderij is er weinig 'gedoe' in de akkerbouw. Geen dierenwelzijn waar burgers voor de straat op gaan, geen megastallen. Er zijn maar een paar onderwerpen onderwerp van maatschappelijk debat: de transgene gewassen, maar die zijn hier tot nu toe niet, en: 'landbouwgif'.

De term alleen al is een statement. Wie spreekt over 'gif' geeft meteen zijn kritische standpunt weer. Agrarische professionals hebben het uiteraard over gewasbescherming of nog beter: plantenmedicijn.

In die perceptie zit meteen een groot deel van het probleem. Boeren en wetenschappers zeggen: de middelen zijn uit en te na getest, de risico's zijn minimaal, de weerstand berust alleen op emotie en bangmakerij. Kritische tegenstanders vertrouwen de feiten niet en zijn bang dat de wetenschap voor het karretje van de business wordt gespannen.

Een makkelijke oplossing is er niet. Wel een richting. Die begint met elkaar serieus nemen. De professionals zijn niet klaar met de constatering dat het 'allemaal emotie is'. Alleen voorlichting is niet genoeg voor een echte dialoog. Daar hoort ook bij: serieus rekening houden met de behoeftes én angsten van omwonenden. Maar 'burgers' kunnen er niet omheen dat het platteland economisch gebruikt wordt en dat gewasbescherming bij moderne landbouw hoort. Geven en nemen, er zit niks anders op.

Laatste reacties

 • agratax2

  Johan -plantenmedicijn- geldt deze term ook voor dodelijk gif om die planten te verwijderen die we 'onkruid' noemen? Spreek je dan ook van -euthenasie- als je onkruid bestrijd of loofdodng toepast? Moeten we dan ook eerst de scen specialist consulteren?
  hoe je de chemicalieen ook noemt, de burger is angstig en het milieu mag niet vervuild worden met deze plantenmedicijnen. Gebruik dus de Driftarme spuit. Deze aanbouw kost geld maar minder dan ruezie met de burger, die uiteindelijk in Den Haag wordt beslecht met nog meer regelgeving en nog meer afstand tussen boer en burger.

 • Mels

  Agratax,eens maar in een gesprek moeten er wel twee luisteren en dat is wat er ontbreekt in de maatschappij. De mening is al klaar en wat de ander zegt zal ze ruk wezen.

 • agratax2

  Meis helaas jouw conclusie is gisteravond in een bespreking met een spuitfabrikant weer bevestigd. De 'anti chemie' actis groepen weigeren ieder gesprek over het veranderen van hun opvatting als er ECHT drift reducerende systemen worden gebruikt. Helaas voor de boeren maar deze schreeuwers zullen vroeg of laat wel de winst krijgen uit Den Haag of Brussel en de telers blijven met lege handen. Het zal hier net gaan als bij de eindeloze verlegging van de dierwelzijns grens ten nadele van de boeren en goed willende burgers.

 • Mels

  Daarom zit ik nu hier,ver weg van dat geneuzel wat hier ook speelt maar veel minder,men is hier nog blij met de farmers. Ook hier is wel kritiek op het gebruik van chemie en GGO maar veel minder dan in NL. Toch zal men hier ook niet ontkomenn aan het gebruik van de technieken die nu in NL de standaard ,al is het dan alleen maar om de werking te verbeteren van de middelen en de hoeveelheid te kunnen reduceren. Wat weer een plus oplevert aan de financiele opbrengst.

Of registreer je om te kunnen reageren.