Commentaar

1638 x bekeken 3 reacties

Paniekvoetbal

In het Overijsselse Hardenberg hebben gemeente, bollentelers en verontruste omwonenden een convenant ondertekend waarin bollentelers beloven rekening te houden met omwonenden. Kern is dat ze waar mensen verblijven een spuitvrije zone van 5 meter hanteren. Het convenant geeft reden voor wisselende reacties.

Je kunt redeneren dat de bollentelers met die 5 meter plus wat overlegopdrachten goed wegkomen. Vorig jaar nog wilde men daar nog een spuitvrije zone van 50 (!) meter in het bestemmingsplan.

Als ondernemer moet je zo'n convenant met beide handen aanpakken, zeg je dan pragmatisch. Jouw plek in de samenleving moet je verdienen. Als je zo de boel kunt sussen....
Er is ook een meer principiële kant: Waar bemoeien ze zich daar in Hardenberg mee. Voor toelating worden middelen uit en te na getoetst. Als een spuitvrije zone nodig is, dan natuurlijk overal. En als die niet nodig is, dan ook in Hardenberg niet.
Staatssecretaris Sharon Dijksma zei in februari nog te snappen dat het middelendebat soms emotioneel kan zijn, maar tegelijk vond ze ook dat volgens wetenschappelijke, Wageningse criteria gewerkt moet worden.
In Hardenberg lijkt sprake van paniekvoetbal. Even mag dat wel. Het is echter een misvatting om te denken dat een lappendeken aan gemeentelijke convenanten een alternatief kan zijn voor een afgewogen,  goed in de samenleving ingebed, landelijk beleid.

Laatste reacties

 • alco1

  De woorden van tegenstander Fahner zeggen genoeg. Dit hebben we bereikt en nu verder, want er wordt in principe een concessie gedaan.
  Hoe luidt dat spreekwoord ook al weer. Geef één vinger en ze nemen je hele hand?

 • ed12345

  Het gaat een beetje samen op met mensen die absoluut alleen maar biologisch willen eten ,en alles wat met kunstmest en bestrijdingsmiddelen samenhangt als vergif bestempelen,maar eigenlijk meestal de kennis missen om dit te kunnen onderbouwen

 • Broes

  Deze blog is meteen al achterhaald.
  Op 6 mei j.l. heeft de CTBG het volgende aangegeven:
  'Er zijn voor metam-natrium meerdere van dergelijke studies beschikbaar in het Europese stofdossier van 2012. Op basis van deze veldstudies is in de uitgevoerde verkennende studie geconcludeerd dat een risico voor omwonende kinderen niet kan worden uitgesloten.
  Één van de mogelijke risicobeperkende maatregelen is het toepassen van een bufferzone. Echter, op basis van het huidige stofdossier kan er geen betrouwbare bufferzone worden vastgesteld. De huidige inschatting is dat de veilige grens voor kinderen zou kunnen worden overschreden zelfs indien een bufferzone van 100-150 meter wordt aangehouden.'

Of registreer je om te kunnen reageren.