AlgemeenOpinie

Onberispelijke kwaliteitssystemen

Voorzitter van zuivelcoöperatie FrieslandCampina Piet Boer wil snel verscherpte en goed gecontroleerde kwaliteitsnormen voor voer dat aan de melkveehouderij wordt geleverd. Leveranciers die niet voldoen, zouden van de lijst met leverwaardige producenten af moeten.

Boer uit zijn ontevredenheid over de lange tijd die het kost om een aangescherpte regelgeving voor elkaar te krijgen tegen de achtergrond van problemen met het zeer kankerverwekkende aflatoxine eind vorig jaar bij een veevoerbedrijf. Kwaliteitsorganisatie Trustfeed schorste het bedrijf na het aantreffen van aflatoxine, maar verzuimde dat te communiceren, Daardoor bleven de directe en indirecte afnemers van dat bedrijf onwetend. Pas nadat Boerderij over de schorsing schreef, werden zuivelaars formeel geïnformeerd. Klanten van het voerbedrijf kregen geen bericht van de schorsing.

Boer heeft groot gelijk om aan de bel te trekken. Nog voordat werkelijke gezondheidsschade ontstaat, kan de imagoschade hier en in China enorm zijn.

Concreet: je wilt er toch niet aan denken dat je als vertegenwoordiger van de zuivel-, vlees of voersector bij Pauw&Witteman of Zembla moeten praten over aflatoxine, zegt dat dat inderdaad kankerverwekkend is en moet uitleggen dat de controle (nog) niet helemaal is dichtgetimmerd, maar dat de sector van die situatie al wél een tijdje op de hoogte is.

Behalve dat melk (en kip, en eieren en vlees) van een onberispelijke kwaliteit moet zijn, moeten de controlesystemen dat ook zijn. Niet over een halfjaar, maar nu.

Beheer
WP Admin