Redactieblog

1155 x bekeken

Geurhinder

Stank is een raar goedje. Wat de een vies vindt, vindt een ander juist lekker. De een ruikt het ook beter dan de ander. Geur lijkt dus uitermate subjectief. Gelukkig hebben we dan de wetenschap.

Die is aan de slag gegaan met 'odour units', stalsystemen, luchtwassers, windrichtingen, terreinruwheid en uitstootsnelheden. Daar is een computerprogramma uitgekomen, waar al sinds jaar en dag de geurbelasting van veehouderijen mee wordt berekend.

De provincie Noord-Brabant heeft grote twijfels over de betrouwbaarheid van die berekeningen van geuroverlast, via het programma VStacks. Volgens de krant wijken de uitkomsten af 'van de werkelijkheid'. Met de werkelijkheid heeft het echter niets te maken. Het ingenieursbureau dat een onderzoekje pleegde, gebruikte een ander computerprogramma, NNM-Stacks. De twee programma's leiden tot verschillende uitkomsten, die soms wel 450 procent afwijken.

Wat nu? Een van beide programma's deugt niet. VStacks is nog extra verdacht omdat de schoorsteenhoogte geen invloed op de geurimmissie heeft, terwijl dat wel zou moeten. De provincie moppert: we moeten wel een betrouwbaar instrument hebben. Ook ZLTO hecht grote waarde aan een betrouwbare methodiek 'die door iedereen geaccepteerd wordt'. Wie men met 'iedereen' bedoelt, is niet direct duidelijk. Boeren? Die zullen het ook met een betrouwbaar instrument niet eens zijn, als dat beperkingen oplevert. Het zal dus wel 'alle computers' betekenen.

Wat staat ons nu te doen? We kunnen het computerprogramma verder verbeteren. Misschien nog een paar stankfactoren erbij, de berekeningen aanpassen. Kan allemaal best nog wat ingewikkelder. We kunnen het ook vereenvoudigen, bijvoorbeeld in de vorm van vaste afstanden. Voor veel diersoorten gelden die toch al en het is veel eenvoudiger te meten. Kun je ook de gezondheidsafstanden meteen meenemen. Gooien we de computerprogramma's weg.

En als we dan toch een betrouwbaar instrument zoeken: wat te denken van de neus? Betrouwbaar genoeg en iedereen ruikt toch hetzelfde: aan VStacks zit een luchtje.

Of registreer je om te kunnen reageren.