1970 x bekeken

Big Dutchman krimpt door moeilijke markt

Vechta - Big Duthman heeft de omzet vorig jaar met 15 procent zien teruglopen als gevolg van een moeilijke markt in West-Europa en de onzekere politieke situatie in Rusland en Oekraïne.

Voor het eerst in de geschiedenis van de fabrikant van pluimvee- en varkensstallen zijn daarom arbeidsplaatsen geschrapt. Volgens een mededeling van het in het Duitse Vechta hoofdkantoor houdende bedrijf gaat het om 34 banen.

De pluimveestallenmarkt in Europa biedt weinig perspectief. Door het EU-wijde legbatterijverbod zijn in korte tijd praktisch alle bestaande stallen vervangen of ingrijpend vernieuwd. "Daarom zijn de komende tien jaar in Europa geen omvangrijke opdrachten meer te verwachten", licht directietopman Bernd Meerpohl toe.

Ook de markt voor vleeskuiken- en varkensstallen in Europa zit in het slop. De oorzaak daarvan ziet Meerpohl in de lage prijzen voor kip en varkensvlees en de algemeen kritische houding van burgers tegenover de intensieve veehouderij. Daar komen de strubbelingen in Rusland en Oekraïne nog bij. "Deze markten, die zich tot de belangrijkste groeiaandrijvers hadden ontwikkeld, zijn van de ene dag op de andere een probleemgeval geworden. Daarvan vallen we weliswaar niet om, maar we moeten het wel met grote zorgvuldigheid bekijken", aldus Meerpohl. Pleisters op de wonde zijn de markten in Azië en Noord- en Zuid-Amerika.Daar profiteert de stallenbouwer van de investeringen in logistiek en distributie die hij de afgelopen jaren heeft gedaan.

De omzet kwam in 2013 uit op 732 miljoen euro. Voor het lopende jaar verwacht Big Dutchman nogmaals een omzetdaling van 15 procent. De wereldwijde marktleider biedt werk aan zo'n 2.500 personen, waarvan 836 op het hoofdkantoor in Vechta. Dit krijgt nog sterker dan tot dusver de taak de buitenlandse dochtermaatschappijen te ondersteunen. Big Dutchman, ruim 75 jaar geleden opgericht,  is een familiebedrijf en publiceert daarom geen cijfers over de resultaatontwikkeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.